Оли от Есекс напуснал училище заради академията на “Ферари”

0
66


Откри ли Великобритания новата си звезда в моторните спортове?

Може бе е рано да се каже, но един 18-годишен младеж накара света на Формула 1 да говори (само) за него поне за няколко дни.

Лошият късмет за един и шанс за друг и точно това се получи през уикенда на Гран при на Саудитска Арабия. Испанският пилот на “Ферари” Карлос Сайнц трябваше да претърпи операция от апандисит и бе заменен от Оливър Беърман. Англичанинът е състезател на “Према” във Формула 2 и трябваше да стартира от първа позиция, но спешно седна зад волана на втория автомобил на Скудерията.

Нещо повече, при дебюта си пилотът от академията на “Ферари” завърши 7-и и спечели първите си точки в световния шампионат. След финала той бе толкова уморен, че се наложи именитият му сънародник Луис Хамилтън да му помага да излезе от автомобила.

“Къде бях аз на 18 години? Във Формула 3? Дори не бях близо до Формула 1. Но времената се менят”, коментира седемкратният световен шампион Хамилтън.

На 18 години и 306 дни Беърман стана най-младият пилот на “Ферари”, който е участвал в състезание. Седмото му място на уличното трасе в Джеда е вторият най-добър резултат за дебютант. Бразилецът Фелипе Насър зае пето място със “Заубер” в Гран при на Австралия през 2015 г.

“Мисля, че свърших добра работа. Какво още трябва да направя, за да ме вземат във Формула 1;” каза Беърман. Той стана част от историята и с факта, че е първият пилот, който участва в състезание със световен шампион, който е спечелил титла в годината на неговото раждане. В случая шампионът е Фернандо Алонсо – испанецът спечели за втори път шампионата през 2005 г.

Беърман от Есекс и вече е най-младият британец със старт във Формула 1. Предишният рекорд – 19 години, 4 месеца и 4 дни, бе на Ландо Норис, който в момента е пилот на “Макларън”.

Оливър започва да се занимава с моторни спортове на 8 години и спазва традицията първите му състезания да са в картинга. После преминава при автомобилите и става първият, спечелил титлите в германската и италианската Формула 4. От края на 2021 г. е в академията на “Ферари”. За да се премести в Модена обаче, англичанинът трябва да напусне училището си в Челмсфорд. С това не е съгласна майка му Тери, която смята, че синът ѝ трябва да получи добро образование. След дълги убеждения обаче тя дава своето съгласие.

“Имах късмета, че в Италия бързо забравих за акцента си от Есекс. Много хора ми казаха, съм променил начина си на говорене, а аз не съм забелязал. Прекарвам много време с италианци, а общуването с хора, на които английският не е майчин език, не е лесно. Наложи се да се приспособявам и сега говоря като останалите”, обяснява Беърман.

Той признава, че семейството му липсва, също както и двете кучета. Но в Италия и храната, и времето са по-добри.

Оливър има връзка с Естел Огилви, която е звезда в TikTok и споделя със своите 72 000 последователи вижданията си за модата. В социалната мрежа Естел е известна като Silly Lettuce (Глупавата маруля). Двамата с гаджето си предпочитат да пазят мълчание за връзката си. Преди време публикуваха своя обща снимка, която обаче побързаха да изтрият.

Някак си встрани от младия британски пилот остана победата на Макс Верстапен в Саудитска Арабия. Трикратният световен шампион отново нямаше никакви проблеми и постигна 56-ия успех в кариерата си. Нидерландецът записа и своя подиум №100.

През миналата седмица основно лице в драмите на “Ред Бул” бе д-р Хелмут Марко. Според един от слуховете австриецът, който е съветник в отбора, е трябвало да бъде уволнен, защото е заподозрян като източник на вътрешна информация за секс скандала с шефа Кристиан Хорнър. Д-р Марко обаче е личен ментор на Верстапен и шампионът каза в прав текст, че ще се махне, ако се стигне до отстраняване на австриеца. Хелмут имаше дълга среща с главния изпълнителен директор на “Ред Бул” Оливер Минцлаф, след която сам обяви, че остава, но не пропусна да благодари на Макс за лоялността.





Източник 24часа