ОБЩИНА ТЕРВЕЛ ЗАКУПИ НОВ СМЕТОСЪБИРАЩ АВТОМОБИЛ

0
678

Общината, след успешно проведена обществена поръчка, доставя нов сметосъбиращ автомобил. Той е окомплектован със снегоринно гребло. Спечелилият обществената поръчка доставчик предлага автомобил от марката FORD. Автомобилът, както и надстройката му за сметосъбиране и греблото, са в съответствие с техническите спецификации на възложителя. Те пък, от своя страна са съобразени с бюджета, с който общината разполага.
Новият автомобил е с екологична норма Евро 6, с максимална мощност е 330 к.с.Надстройката за сметосъбиране е с обем на бункера 15 куб.м. Степента на компактиране е в зависимост от вида на отпадъците и варира от 1:3 до 1:6.Автомобилът може да обслужва контейнери тип „Бобър“ от 1,1 куб.м (преобладаващият вид контейнери в Община Тервел) и кофи с вместимост от 110 и 240 л (в Община Тервел се ползват кофи от 110 л).
Общината закупи и 70 бр. контейнери тип „Бобър“. Те са предназначени за селата Жегларци, Зърнево, Орляк и Полк.Савово, в които от 1 януари 2021 г. ще започне организирано сметосъбиране.
Новият сметосъбиращ автомобил ще даде възможност системата за организирано сметосъбиране в общината да достигне до обхващане на 65 % от населението на общината. Разчетите са за обхващане на 100 % от населението в началото на 2022 година.
Стойността на автомобила, с надстройката и греблото, в т.ч и гаранционно обслужване до достигане до достигане на 120 хил.км пробег, е 158 750 лв. без ДДС.Средствата са осигурени като преходен остатък в бюджета на Община Тервел за 2019 г. и допълнени със сума в бюджета на общината за 2020 г.