Мое родно, мое мило село! Не живея в теб, но ти живееш в сърцето ми. Заслужено носиш своето име – Преселенци, община Генерал Тошево, област Добрич. Историческо е старото ти име – Баш Хасарлък, което означава важна, главна крепост, тъй като западно от селото има крепост – останки от антично селище.
От 1906 година селото се състои от три махали – Голямата, Средна /Черкез/и Малката /Калфата/. От 27.06.1942 година носи името Преселенци. През 1963 година село Горица е слято със село Преселенци, но от 1986 година е отделено и е самостоятелно малко село.
С тишината, с шепота на падналите листа, с много самота съм прегърнала спомените от детството и младостта. И така, без да усетя, времето ми посребри косите, набразди лицето, натъжи очите ми. Години на много труд, вложен от работливите хора, измениха облика на селото ми. В централната част на Преселенци се оформи един ансамбъл от нови, съвременни сгради – основно училище, читалище, административни сгради…
Идвах често на село и с радост – заради срещи с роднини, близки, приятели, заради спомените за бащин дом, баба, дядо и още близки на сърцето ми хора. Когато си тръгвах, ме крепеше надеждата, че пак ще ги посетя.
Но, уви! Вече ги няма!
Поздравявам всички жители на селото, колкото и да са останали, за достойно извървените години дотук!
Мили хора, чакайте всяка следваща година с гордо вдигната глава, защото просто животът продължава и не можеш да изтриеш от паметта си спомените, независимо от възрастта!
А това за мен  e един хубав спомен, една мила история от далечното минало. Сякаш в шепите си държа зрънца от спомени, а тяхната магия е много силна.
На моите съселяни пожелавам в тихата и свята Коледна нощ много здраве, радост и спокойни дни, а 2021 година да е за всички весела, спорна и успешна!
„Пътнико, поспри, не отминавай,
селото ми не забравяй!“
Дора КЪНЧЕВА