Обсъждат създаване на общинско предприятие „Арт сцена – Стара Загора“ за управление на културните институти

0
72



Създаване на общинско предприятие „Арт сцена – Стара Загора“ е внесено за обсъждане на следващото редовно заседание на Общинския съвет в Стара Загора. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация. Предложението е внесено от кмета Живко Тодоров и цели по-качествено и ефективно управление на имотите-общинска собственост, предназначени да отговарят на културните потребности на общността, организиране и представяне на културни продукти и събития, театрални и други постановки, фестивали, концерти и други артистични прояви.

Причината е, че Община Стара Загора е собственик на сградите на Културен център „Стара Загора“, Летния театър, Драматичен театър „Гео Милев“ и Държавна опера Стара Загора.

„Предназначението на сградите като такива за култура и изкуство, предполага организирането на управлението им съобразно икономическите механизми и правила, наложени в сферата на създаване, управление и представяне на културните продукти. Това обуславя и създаването на отделно звено в структурата на общинската администрация и обособяването му като общинско предприятие „Арт сцена – Стара Загора“ за стопанисване и управление на посочените имоти, като обекти за организиране и провеждане на театрални представления и други сценични, културни, образователни, развлекателни и конгресни събития“, се казва в предложението.

Предприятието ще управлява още и дейностите, свързани с инициираните и организирани от него нови събития и инициативи в сферата на културата– фестивали, концерти, конкурси, с цел обогатяване на  календара на културните събития  на Община Стара Загора и реализиране на приходи чрез продажба на билети.

От местната администрация ще проведат и обществено обсъждане по повод проекта на Правилник за дейността на общинско предприятие „ Арт сцена – Стара Загора“. 

/МК/



Източник БТА