Новата учебна година започна за 933 ученици в община Генерал Тошево, от които 66 са първокласници

0
351

Големият български писател и драматург Йордан Радичков има разказ за едно дърво в полето, самотно и никому ненужно. Случва се така, че ястреб подгонва птиче и то успява да се скрие в клоните на дървото. Необходимо и нужно, дървото се събужда за нов живот и в сянката си приютява, дава закрила и утеха и на други птици. Всяка есен децата ни притихват в прегръдката на своето училище с любопитство към вълшебството на книгите и с внимание към тези, които в учебния час им ги разкриват с любов. И зеленото дърво на училището всяка есен се съживява от чуруликането на нови ята, подслонили се в живителната му прегръдка.

Първият учебен ден е специален празник, защото като Ден първи е символ на почитта на българина към знанието и образованието. Столетната традиция да празнуваме всяко образователно начало, възпитавана и предавана поколения наред, беше спазена с цялата й осмислена символика и ритуалност. Като образоващи, като духовни цивилизатори и учители, отговорността ни е да бъдем медиатори между науката и тези, които се учат; да бъдем творци, откриватели, вдъхновители на знанието, на логиката и духовното развитие. Да показваме пътя към красотата на познанието, към грамотността на живота; да откриваме талантливите, да подаваме ръка на тези, които се нуждаят от мотивираща подкрепа, за да подготвим с любов всяко едно дете за неговото приключение живот.

На топлия и слънчев 15 септември децата в шестте общински училища и Професионална гимназия по земеделие „Тодор Рачински“, прекрачиха прага на любимите класни стаи и чуха един позабравен звук – този на училищния звънец.

Откриването на учебната година навсякъде започна с издигане на националния трибагреник под звуците на химна на Република България. Музикална програма и празнични слова посрещнаха учениците, а първият звънец пред входа на всяко училище официално даде старт на уроците и домашните.

Тази година кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров откри учебната година в Професионална гимназия по земеделие „Тодор Рачински“.

Тази година в община Генерал Тошево има общо 66 първокласници. Общо всички ученици на територията на община Генерал Тошево са 933, разпределени по следния начин:

ОУ „Йордан Йовков“, село Спасово – общо 60 ученици (3 първокласници);

ОУ „Васил Левски“, село Преселенци – общо 40 ученици (6 първокласници);

ОУ „Йордан Йовков“, село Красен – общо 28 ученици (3 първокласници);

ОУ „Христо Ботев“, село Кардам – общо 30 ученици (2 първокласници);

ОУ „Христо Смирненски“, град Генерал Тошево – общо 174 ученици (20 първокласници);

СУ „Никола Й. Вапцаров“, град Генерал Тошево – общо 302 ученици (32 първокласници);

ПГЗ „Тодор Рачински“, град Генерал Тошево – общо 299 ученици.