На 18 септември сутринта от България ще може да се наблюдава частично лунно затъмнение, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски“.

По време на явлението Луната ще бъде в североизточната част на съзвездието Водолей – до границата му с Риби, а Слънцето – в западната част на Дева.

В началото на затъмнението от земната полусянка, в 03:41 ч. българско време, Луната ще бъде видима в посока югозапад-запад, каза Маркишки. Тогава все още няма да се забелязва разлика от обичайния вид на пълната Луна. Яркостта на горната дясна част на лунния диск ще започне да спада по-осезаемо с наближаването на първия контакт със земната сянка в 05:13 ч.

Тогава за наблюдател от София Луната ще бъде на височина 20 градуса над хоризонта, а за Варна – на 17 градуса. Максималната фаза ще настъпи в 05:44 ч. и логично тогава земната сянка, покриваща северната част на лунния диск, ще бъде най-добре забележима. Затъмнението от сянката ще завърши в 06:16 ч., а Луната ще залезе в 06:58 ч. за Варна и в 07:17 ч. за София. Това означава, че ще можем да проследим до край най-интересната част от явлението, макар че краят на затъмнението от сянката ще се наблюдава във вече настъпилия сутрешен полумрак, посочи Маркишки.

На 18 септември Слънцето ще изгрее в 06:51 ч. за Варна и в 07:10 ч. за София, каза Маркишки.

Пълнолунието на 18 септември ще бъде също и суперлуние, поради близкият по време лунен перигей за месец септември, добави още той. Пълнолунието ще бъде в 05:34 ч. и ще предхожда с 10 часа и 54 минути перигея, който ще настъпи в 16:28 ч. на същата дата. В „Гид на любителя астроном“ Маркишки пише, че „при близки във времето новолуние или пълнолуние с перигей, говорим за явлението суперлуние („супер Луна“), въпреки че при новолуние Луната не може да се наблюдава.“

Началото на затъмнението ще бъде видимо от Западна Азия и западната част на Индийския океан. Цялото явление ще може да се проследи от Централна и Западна Европа, Западна Африка, Атлантическия океан, остров Гренландия, източната и централната част на Северна Америка, Южна Америка, част от Арктика и част от Антарктика, посочи Маркишки. Краят на затъмнението ще се вижда от западните части на Северна Америка, както и от източната и централната част на Тихия океан.

Това затъмнение е единственото от общо четири затъмнения тази година – две слънчеви и две лунни, което ще можем да наблюдаваме от нашата страна, уточни Пенчо Маркишки.

Защо пълната луна се нарича царевична луна?

Царевичното пълнолуние е било наричано пълнолуние от индианските племена, които са започнали да жънат царевица с първото пълнолуние на есента. В различни части на света същата тази пълна луна се нарича „Луната на реколтата“. Хората използваха естествено нощно осветление, за да продължат да работят на полето дори след залез слънце.

Как да гледате царевичното лунно затъмнение

Лунните затъмнения, за разлика от слънчевите, не изискват използването на специални очила за наблюдение, но грижата за зрението остава актуална. За да предотвратите умората на очите по време на дългосрочно наблюдение на астрономическо явление, се препоръчва да използвате техниката „20-20-20“: след всеки 20 минути фиксиране на погледа си върху небесно тяло, трябва да се разсейвате и да търсите 20 секунди при обект, намиращ се на разстояние шест метра. Това ще позволи на очите ви да си починат и ще намали риска от пренапрежение.

Въпреки че лунното затъмнение не излъчва светлина, която е вредна за очите, важно е да се предпазите от неочаквани светлинни ефекти. Преходът от изкуствена светлина към тъмнината на нощното небе може да бъде неудобен за очите. Препоръчително е да дадете време на очите си да се адаптират към тъмнината, като избягвате резки промени в светлината. Когато използвате фенерче, изберете модели с червена светлина, която е по-малко агресивна към зрителните рецептори.

Ако за наблюдение на лунното затъмнение се използват бинокли или телескопи, трябва да се уверите, че те са здраво монтирани и регулирани правилно. Важно е да се гарантира, че оборудването е стабилно, за да се избегне падане и възможни повреди. Също така си струва да обърнете внимание на позицията на тялото си, когато използвате бинокъл, за да предотвратите напрежението на мускулите на врата и очите. Трябва също така да избягвате зони за наблюдение на затъмнение с висок риск от подхлъзване, падане или други опасности.

Ще се отрази ли затъмнението на здравето и благосъстоянието?

Лунните затъмнения често се свързват с повишена емоционална чувствителност и нервност. През този период много хора могат да забележат склонност към импулсивни и спонтанни решения. Това може да е стресиращ момент и може да има чувство на несигурност.

Не бива обаче да възприемате лунното затъмнение единствено като източник на негативизъм. Този период може да бъде благоприятно време за дълбока саморефлексия и освобождаване от остарели вярвания и материален баласт. Астролозите съветват да използвате енергията на затъмнението за вътрешен диалог, за да разберете по-добре истинските си желания и посоки за развитие. Важно е да останете позитивни, да избягвате негативните мисли и да избягвате обща паника или дезорганизация.

По време на лунно затъмнение е особено важно да запазите спокойствие и баланс. Важно е да се признае, че много от изпитаните смущения може да са временни и причинени от уникални астрономически условия.

Какво можете да правите по време на царевичното лунно затъмнение?

Организация на пространството и делата

Изчистването на изоставането и планирането за бъдещето ще ви помогнат да се почувствате по-уверени и организирани. Това е добър момент да освободите работното и жилищното си пространство от ненужни предмети и да направите генерално почистване.

Освобождаване от токсични връзки

По време на лунно затъмнение си струва да се разделите с хора, които влияят негативно на живота ви. Напускането на вредна връзка може да бъде болезнено, но отваря вратата към положителни връзки и личностно израстване.

Преосмисляне на ценностите и саморефлексия

Този период е благоприятен за дълбок размисъл и преоценка на житейските приоритети. Можете да помислите за отношението си към света и да определите какво в живота ви изисква промяна.

Ритуали и медитации

За тези, които се интересуват от езотерични практики, лунното затъмнение може да е подходящо време за извършване на ритуали. Това може да са ритуали за привличане на късмет, отваряне на финансови потоци или укрепване на междуличностните отношения. Медитацията по време на затъмнение може да ви помогне да се съсредоточите върху вашите намерения и духовно развитие.

Какво е строго забранено да се прави по време на затъмнение?

Не се обезсърчавайте и не мислете за лоши неща

Важно е да поддържате положителна нагласа по време на лунно затъмнение. Не трябва да изпадате в униние или да мислите за лоши неща, тъй като това може да повлияе на цялостното ви емоционално състояние и да доведе до повишен стрес.

Не се водете от емоциите

Лунното затъмнение не е подходящ период за импулсивни действия и важни решения, особено ако са свързани със значителни промени в живота. През този период е по-добре внимателно да претегляте плюсовете и минусите, за да избегнете потенциална вреда за себе си и другите.

Не влизайте в конфликти

Енергията на затъмнението може да допринесе за недоразумения и спорове. Препоръчително е да избягвате конфликтни ситуации, да контролирате думите и действията си и да се стремите към диалог и компромис.

Не започвайте нови проекти

Затъмнението не се счита за благоприятно време за започване на нови проекти, женитба или осъществяване на мечти. По-добре е да отделите повече време за планиране и да изчакате да започне друга лунна фаза.

Не поемайте материални и физически задачи

По време на затъмнението е по-добре да отложите решаването на важни материални въпроси. Също така не трябва да поемате нови финансови задължения като заеми или инвестиции.

Не подготвяйте документи, свързани с недвижими имоти

Не се препоръчва да се подготвят документи, свързани с недвижими имоти. Също така няма нужда да планирате преместване по време на лунно затъмнение.

Не се поддавайте на примамливи предложения за нова работа

Ако по време на затъмнение внезапно се появи предложение за нова работа, трябва да подходите с изключително внимание. Ако предложението е направено преди затъмнението, то може да бъде разгледано.