„На Андреевден се е родила – Андриана ще бъде!“

0
1334
????????????????????????????????????

Биографични бележки за Адриана Будевска

На 10 декември през далечната 1878 г. в скромната къщица на Кънчо Будевски в Добрич проплаква малката му рожба. Кръстницата на новороденото пожелала да го нарекат Деспина, но родолюбивият баща отсякъл: „На Андреевден се е родила – Андриана ще бъде!“ Слабичкото бебе не будело голям възторг у своите родители. По-късно майката – Василка Чакърова, сама ще признае, че към най-малкото си изтърсаче не изпитвала особена загриженост да стане и то голям човек. Но провидението я обичало и никой не подозирал как Андриана ще се превърне в Адриана Будевска – един от стожерите на зараждащия се професионален театър в България.

За и от Адриана Будевска е писано достатъчно, за да узнаем колко светла е нейната личност, какви качества притежава като човек и колко даровита артистка е била. Но има нещо, което времето и спомените са коригирали, и това е денят на нейното рождение.

Доскоро за рождена дата се смяташе 13 декември, но се оказва, че повече от десетилетие годишнината от рождението на Будевска се е отбелязвала на 11 декември. Защо се получава това разминаване в датите? Без да навлизаме в излишни разсъждения, ще привлечем на помощ архивната памет, за да сверим фактите и да нанесем евентуална поправка.

През 1925 година излиза юбилеен сборник „Адриана Будевска. 1899 1924“, посветен на 25-годишната ѝ творческа кариера. В кратките биографични бележки на Димитър Страшимиров в първата статия четем, че Будевска е родена на 29 ноемри 1878 г. Този факт е потвърден през 1967 г. от Стефан Грудев в монографията му „Адриана Будевска жизнен и творчески път“. Позовавайки се на епистоларното наследство и на мемоарната литература, проф. Грудев констатира, че Адриана Будевска се е родила ден преди Андреевден, който в българския празничен календар се чества на 30 ноември. Разбира се, споменатата дата е по стар стил. Ако я изчислим по нов стил, към нея трябва да добавим 12 дни, тъй като касае период преди 1 март 1900 г. Това ще рече – 11 декември. Вероятно подобни са били подбудите на организаторите на националните тържества по повод 100-годишнината от рождението на Адриана Будевска в нейния роден град – Толбухин (Добрич). Паметното културно събитие се е състояло на 11 декември 1978 г. и е събрало най-ревностните почитатели на таланта ѝ от всички поколения. Свидетелство за това откриваме в брой 146 на в. „Добруджанска трибуна“ от 14 декември 1978 г. От краткото съобщение „Прослава на Адриана Будевска в нейния роден град“ става ясно, че в Художествената галерия е уредена „великолепна изложба на фотоси и документи, които отразяват жизнения път и творческата биография на Адриана Будевска“. Именно в уводното табло от тази изложба като рождена дата фигурира 13 декември 1878 г.

Постепенно тя се налага като отправна при отбелязването на кръгли годишнини. По повод 130-годишнината от рождението на Адриана Будевска, през 2008 г., колегията от РИМ – Добрич подготвя временна изложба „Адриана Будевска – един живот на сцената“, където отново рождената дата е 13 декември. Освен това във фотодокументалната изложба в къща музей „Адриана Будевска“ също присъства датата 13 декември1878 г.

През 2018 г. по повод 140-годишнина от рождението на голямата ни артистка екипът на Дом-паметник „Йордан Йовков“ подготви мобилна изложба, посветена на творческото израстване на Адриана Будевска. Прави впечатление, че в уводното биографично табло присъства съвсем различна дата – 10 декември, която по никакъв начин не се вписва към вече споменатите. Логично обяснение откриваме във фонда на А. Будевска. Сред многобройните документи фигурира едно Свидетелство от 17 септември 1895 г., в което двама добрички граждани – Киро Медникаров и Стефан Попов, свидетелстват в кметската канцелария, че Адриана Кънчева Будевска от град Добрич е родена на 28 ноември 1878 г. Вероятно родителите не са разполагали с документ, за да удостоверят рождената дата на дъщеря си при заминаването ѝ в Москва през 1895 г.

Свидетелството засега е единственият официален документ, в който е записана точната дата на раждане на Адриана Будевска. Изчислено по нов стил това е 10 декември. Тази малка, но документирана, корекция най-истинно поставя началната граница на жизнения път на незабравимата дъщеря на Добруджа, посветила живота си на професионалното изграждане на Националния театър в България.

Магдалена Трифонова – уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков“

10.12.2019