На 13 септември в Народен театър „Иван Вазов“ беше открита мобилната изложба „Превъплътителката Адриана Будевска“, която в периода април – юни беше уредена в Къщата на София. Изложбата е дело на екипа на Дом-паметник „Й. Йовков“ и представя седем от емблематичните роли на актрисата.

Гостуването на българската Сара Бернар в Храма на изкуството не е случайно. На 29 ноември 2019 г. се изпълват 120 години от първото излизане на Адриана Будевска на българска сцена и 115 години от дебюта ѝ в Народния театър – две годишнини, които провокират към размисъл както за личността на твореца, така и за живота на сцена, съхранен в черно-белите фотоси и избледнелите впечатления на тогавашната театрална публика за артиста, който – подобно на всички творци на изкуството, създава дивни образи на Красотата, твори ги с цялото си същество, но те траят само миг и за тях времето не е съдник.

С името на Будевска е свързано основаването на творческата трупа на Народния театър, където тя играе от самото му основаване. За рождена дата на най-стария професионален театър у нас се смята 1904 г., когато първата професионална трупа “Сълза и смях” се преименува на Български народен театър.

За по-малко от 25 години Будевска пресъздава с голямо художествено майсторство и дълбоко психологическо проникновение незабравими образи от световната и българската драматургия, подготвя повече от сто роли, които влизат в златния фонд на българския театър. Списъкът с пресъздадените образи е дълъг: Луиза от „Коварство и любов“ на Шилер, Елисавета от „Мария Стюарт“ на Шилер, Вишневска от „Доходно място“ на Островски, Нора от едноименната пиеса на Х. Ибсен, Настя Филиповна от „Идиот“ на Достоевски, баба Матеевица от „Искам да живея“ на Н. Данчов, Берта от „Две съдби“ на Шпажински, и др.

Подбраните фотоси в изложбата разкриват възлови моменти от творческото израстване на актрисата, нейното отношение към малките (не)значими детайли – мимика, жест, поза, автентичност, които, по думите на великия Александър Ленски, крият тайната на пленителното театрално изкуство. Сценичното присъствие на Адриана Будевска се усеща и в многобройните спомени от детството и студентските ѝ години. Фрагменти от анализите на нейния репертоар, афоризми, извадки от критически статии по въпросите на театъра не само свидетелстват за богатата култура на първата ни драматична артистка, но те възкресяват слабо познатата дарба на Будевска – писателската. Не случайно Хр. Бръзицов ѝ предрича поетска съдба, разпознавайки в чувствената душевност на големия талант драматичната поезия в душата на Будевска, страдалка и едновременно щастливка в своята най-голяма любов – театъра.

Изложбата е разположена в южното фоайе на Първи балкон в Народен театър “Иван Вазов” и може да бъде разгледана до 10 октомври. За нашите приятели и почитатели ще изкажем една малка тайна – след софийските театрални салони мобилната изложба ще гостува в град Бургас, където се намира ДТ „Адриана Будевска“.

М. ТРИФОНОВА – уредник на Дом-паметник „Й. Йовков“

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST