Наравно завърши надпреварата между кон и човек в старозагорското село Змейово

0
28



Нужен беше фотофиниш, за да се реши резултатът от оспорваната надпревара между ветерана на Спортен клуб по лека атлетика “Берое” Николай Трънков и елитния състезателен кон, който бе негов съперник по време на днешния празник в старозагорското село Змейово. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Надпреварата беше организирана на конната база “Змейово”, а състезателите избягаха трасе от близо 100 метра. На финала стана ясно, че са завършили наравно.  

Николай Трънков е един от най-добрите атлети ветерани от Спортен клуб по лека атлетика “Берое” с ръководител Емилия Драгиева. Той е европейски вицешампион на 800 метра и национален рекордьор на 400 и 1500 метра за ветерани и е многократен национален и балкански шампион на средни и дълги бягания за ветерани.

Срещу него се състезава Йонас, десетгодишен жребец от холандска порода. Това е многообещаващ кон с множество победи в национални състезания, както и в надпревари в Холандия с ездач Ивайло Бонев, дългогодишен състезател от националния отбор на България по прескачане на препятствия и многократен държавен шампион. Партньорството на Ивайло с Йонас е нещо ново, което бързо прогресира и добива добри класации на международни състезания в Испания и Италия, посочват от общинския пресцентър. Най-сериозно постижение за момента е трето място от престижното Гранд при във Валенсия. 

За да подкрепят ветерана от спортния клуб с него бяха най-големите шампиони на СКЛА “Берое” Девора Аврамова, Кристиян Иванов, Стилиан Александров, Алис Илиева, Зара Илиева, Павел Петров, както и треньорът Елеонора Драгиева и Емилия Драгиева, член на управителния съвет на СКЛА „Берое”. Съдии на състезанието бяха треньорите Иван Попов и Мартин Банчев. 

Състезанието събра гости от цялата страна. Празникът започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Петър, а поздрав към присъстващите отправиха кметът на село Змейово Валентин Вълев и управителят на конната база Ивайло Бонев. Освен на нестандартното състезание, гостите имаха възможност да се насладят и на демонстрации на ездови коне от състезателите от клуба по конен спорт “Генерал”, както и на бойни умения от спортистите от старозагорския боен клуб “Атила” с ръководител Ивайло Георгиев. В програмата участваха Танцова група и Група за изворен фолклор при Народно читалище „Пробуда – 1928”. Празникът завърши с дълго хоро под ритъма на българска гайда.

Организатори на събитието са Община Стара Загора, кметство село Змейово и местното читалище „Пробуда – 1928“, заедно със Спортен клуб по лека атлетика „Берое“.  

БТА припомня, че конни състезания по повод Тодоровден днес се състояха и на Конната база на Тракийския университет в Стара Загора



Източник БТА