• Чакат бившия министър да се върне от Сърбия в неделя

Бившият финансов министър в правителството на ГЕРБ Владислав Горанов направил опит да напусне страната с джип, който е бил обявен за международно издирване, съобщи БНТ. От пресцентъра на МВР потвърдиха, че има такъв случай, автомобилът вече е намерен и се изследва.

Според информацията около 18,30 ч. снощи той пристигнал на граничен пункт “Калотина” в посока Сърбия, като е управлявал автомобил тойота „Ландкрузер”.

При граничната проверка се оказало, че луксозният автомобил е бил обявен за издирване от „Интерпол”. Вписването в масивите било извършено от Русия. Според документите издирваният автомобил бил лизингов, а като ползвател бил вписан Горанов.

Граничните служители уведомили Горанов, че има проблем с колата и го помолили да отбие и да изчака за детайлна проверка. Той обаче направил обратен завой и самоволно се върнал във вътрешността на страната.

По-късно Горанов се върнал с BMW X7 на бизнесмен, собственик на голяма фирма за автобусни превози, твърди се – „Юнион Ивкони”, като този път преминал през граничния пункт и напуснал страната към Сърбия, придружен от въпросния собственик на транспортна фирма.

“Сега” научи, че колата вече е открита и в момента се изследва. От МВР правят и проверка за неподчинение на полицейско разпореждане. Проверяват се и действията на граничните полицаи, които са пуснали Горанов да излезе от страната при повторното му появяване на ГКПП “Калотина”.

ВЕРСИЯТА НА ГОРАНОВ

“Автомобилът, с който бях спрян на “Калотина”, е закупен чисто нов от “Мото Пфое” през март 2020 г. и е регистриран от тях в КАТ”, заяви бившият финансов министър Владислав Горанов за Би Ти Ви (бел.ред. – “Мото Пфое” е дистрибутор на “Форд”, “Ягуар”, “Рейндж Роувър” и “Волво”, но е възможно през лизинга на компанията да бъде закупена всяка друга марка автомобил). Проверка на “Сега” показа, че Горанов е декларирал лизинга в имотната си декларация, подадена, когато бе махнат от министерския пост.

Там е вписан лизинг от 45 152 евро към “Мото-Пфое Лизинг” ЕООД. От същата декларация се вижда, че Горанов продължава да ползва прословутия апартамент на бизнесмена Иван Сариев, за което прокуратурата прие, че няма престъпление.

“Дори не съм го регистрирал аз (автомобила). Той не е собственост на лизингополучателя, а на фирмата”, каза още Горанов. Това било първо излизане на колата от страната.

“Граничният полицай регистрира автомобила и каза, че той се издирва, без да може да ми даде допълнителна информация от кого и защо. Разпореди ми да се върна навътре в страната. Аз се върнах до Драгоман, където оставих този автомобил и с друг – с мой приятел, продължих към Сърбия”, обясни Горанов.

Бившият финансов министър уточни, че оказва пълно съдействие на властите: “Не мисля, че има злонамерено действие от страна на когото и да е. Автомобилът се намира в България и ще бъде предаден в МВР”.

По-късно пред БНР Владислав Горанов заяви, че ще се прибере в неделя от Сърбия.

ВЕРСИЯТА НА “МОТО ПФОЕ”

“Джипът на Владислав Горанов е напълно редовен. Купен е от Хамбург от официален дилър на “Тойота” и всички документи са налични. Просто някой е направил двойник на тази кола и той се издирва в Русия”, обясни шефът на “Мото пфое” Атанас Фурнаджиев пред “24 часа”. Според него, такива случаи са десетки, а сегашният се раздува заради участието на бившия министър.

https://lupa.bg/