47-годишният Петър Досев Митев е задържаният от тримата най-издирвани българи в Европа. Това стана ясно от платформата eumostwanted на Европол, където се поместват подобни лица. Митев присъства в нея от 2021 г.

Издирваният от 15 години българин, осъден за трафик на хора, е бил задържан от служители на сектор “Издирване” към Главна дирекция “Национална полиция” на територията на габровското село Зелено дърво, съобщиха по-рано от пресцентъра на МВР.

Операцията е проведена на 11 октомври. 47-годишният мъж е бил в неизвестност от 2007 година, когато е осъден на 7 години “лишаване от свобода” за международен трафик на хора. Същата година е обявен за общодържавно издирване, а от 2013 г. – за международно от Интерпол, с “червен бюлетин”.

Криминалистите попаднали на следите му и след проведената специализирана полицейска операция мъжът, който се представял със самоличността на свой роднина, е установен и задържан, допълват от МВР.

При последвал обиск на адреса, който е обитавал, е намерено незаконно притежавано огнестрелно оръжие и боеприпаси за него.

Митев е набирал самостоятелно и с помощта на други хора млади българки с цел сексуална експлоатация в периода от октомври 2003 г. до 2 февруари 2005 г. в българския град Димитровград и в германския Аахен. Той ги е подлъгвал с обещания за работа, а жертвите е транспортирал през границата. Трафикирал младите жени с помощта на своя братовчед.

Повече от 40 български граждани се издирват с червена бюлетина от Международната полицейска организация Интерпол.

По-голямата част от тях се търсят от родните правораздавателни органи, но има и такива, към които се проявява интерес от други държави. По-голямата част от търсените българи са мъже, а престъпленията, в които са обвинени започват от тежки криминални прояви до влизане с взлом, финансови злоупотреби и други.

За кого се оглежда Интерпол?

Справка в официалната страница на полицейската организация показва, че с червена бюлетина все още се издирват знакови фигури, сочени за ключови фактори в българската организирана престъпност. Сред тях личат имената на братя Галеви, които напуснаха страната преди години в неизвестна посока, след като получиха присъда от 5 години затвор за изнудване на местен собственик на таксиметров бизнес в района на Дупница.

В списъка личи и името на Евелин Банев – Брендо, който е сочен за основна фигура в наркоразпространението на територията на България и региона. Брендо има 6-годишна присъда от април 2018 г., заради която е обявен за издирване, включително и с червена бюлетина от Интерпол. Той бе осъден и в Румъния, и Италия, съответно на 10 г. и 20 г. затвор.

Присъдите му са за извършването на престъпления, свързани с наркотици – от организирането на трафик до прането на пари,

които са били придобити от продажбите.

Банев бе задържан от специализирани полицейски части в Украйна миналия септември, като по информация на Интерпол-Киев на 8 септември миналата година украинските съдебни власти са постановили временното му задържане за срок от 20 дни. Впоследствие, с решение на Киевски апелативен съд от 21 септември 2021 г. Банев бе освободен, защото е придобил украинско гражданство.

Съществува предположение, че Брендо се е прибрал тайно в България няколко месеца след началото на войната в Украйна, а мистериозният малък самолет, който българските служби и тези на още три държави засякоха да минава незаконно над тях в началото на юни, е бил използван именно от него, за да стигне Балканите.

Любопитна подробност е, че името на Евелин Банев фигурира в сайта на Интерпол два пъти, вероятно въпрос на техническа грешка на служителите, поддържащи страницата.

В търсене на криптокралицата

Интерпол е по петите и на българската криптокралица Ружа Игнатова, чийто злоупотреби с криптовалути й донесоха милиарди долари, скъпи имоти, бижута и произведения на изкуството, но след установяването на извършените криминални деяние на няколко континента, тя изчезна безследно. Игнатова влезе в топ 10 на най-издирваните от ФБР тази година и е едва 11-та жена в този списък от създаването му през 1950 г.

bg-voice.com