Депутатът от “Демократична България” Албена Симеонова, чието име беше замесено в случая с издирвания за тероризъм от “Интерпол” британец, който беше открит в плевенското село Любенова, обяви пред Би Ти Ви, че това е политическа атака. Според нея основната причина за нея е работата ѝ по закона за обработването на индустриалния коноп, на когото тя е един от вносителите.

Законът беше внесен в Народното събрание в началото на декември миналата година. По думите ѝ той вече е минал на първо четене по комисии и призова още следващата седмица да влезе за обсъждане в пленарната зала. Прокуратурата на няколко пъти вече изрази негативно становище по закона.

“Законът за индустриалния коноп не се харесва на много хора. Това обаче е традиционна култура за България. Този коноп не може да се пуши, от него се произвеждат въжета, чували и хартия. България е единствената страна в Европа, която не позволява обработката на конопа. Отглеждащите го го товарят и го карат в Румъния или Северна Македония и там го преработват. Трябва да се разбере, че това може да е сериозен бизнес”, обясни Симеонова.

Според нея замесването на името ѝ с това на издирвания британец е “грозно нападение от определени хора от ГЕРБ”. Тя обвърза това с очакваното връчване на третия мандат за съставяне на правителство. По думите ѝ най-вероятно “Демократична България” ще го получи и заради това са започнали атаките срещу техни депутати.

Подобна теза изказа вчера и съпредседателят на обединението Христо Иванов. Той изрази съмнения защо акцията в криптокомпанията Nexo е дошла точно преди да се обяви решението на президента на кого ще връчи мандата.

Тя каза още, че вече е дала показания по случая в ДАНС. Симеонова отрече британският гражданин да е бил в нейния имот в селото и обясни, че доколкото знае, той е пристигнал в Любеново през ноември миналата година. Симеонова разказа още, че мъжът ѝ е казал, че е пътувал с такси от летището до селото и е платил 400 лв. за тази услуга. Те са имали кратък разговор, докато тя му е помагал с превода при плащането на сметки за ток и вода.  https://www.dnevnik.bg/