• XI нац. агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в Албена 
  • Генералният спонсор „Агрополихим“ АД ще инвестира 250 млн. евро, ще удвои производството

 

Текст и снимки: Румен Николаев 

Exif_JPEG_420

XI национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) се проведе в Албена на 23-25 ноември. Хотел Маритим Парадайз Блу бе домакин на най-голямото годишно събитие на НАЗ. Над 450 фермери и специалисти представиха и дискутираха новите условия за устойчиво зърнопроизводство при променящи се климат и пазари. Генералният спонсор „Агрополихим“ АД на събитието ще инвестира 250 милиона евро през следващите 5 години в производството на азотни торове и нови продукти с нулев отпечатък. Другият спонсор „Титан“ (Тайтън машинъри) представи новости в агротехниката.

Exif_JPEG_420

Земеделският министър Кирил Вътев направи кратко изявление за медиите преди официалната част на семинара в 5-звездния хотел. Той каза, че е приел покана за участие на форума в Албена далеч преди протестиращи да обявят, че ще искат оставката му в София под прозорците на министерството в същия ден. Той наблегна, че на фермерите е дадено всичко възможно и не може заради инересите на 5 души да си отива от поста. Напротив, протестът го амбицирал да не си подава оставката.

Паркингите около 4- и 5-звездните хотели в Албена бяха пълни с автомобили от цялата страна. За съжаление на иначе по-любопитните медии и аудитория – сред возилата нямаше возила като ферарите, ламборджини, бентлита, майбаси, мазерати или ролс-ройси. Е, тук-таме имаше автомобилни номера с еднакви или леснозапомнящи се цифри, но такива има и на футболните мачове.

Сред гостите на форума бяха изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов, главният секретар на Икономическия и социален съвет Смилена Костова, и председателят на Българката аграрна камара – добруджанецът Костадин Костадинов.

Агросеминарът започна с изслушване на химните на България и на Европейския съюз. След „Мила Родино“ част от фермерите на над средна възраст бършеха навлажнените си очи. Семинарът бе открит от младия и енергичен Илия Проданов – председател на НАЗ и потомствен агрофермер. Стотиците присъстващи в залата изгледаха кратка и вълнуваща история на НАЗ. Илия Проданов отбеляза трудностите за държавата и земеделския сектор – условия на военни конфликти наблизо, непостоянни пазари, висока стойност на земеделската продукция.

В поздравлението си към организатори, участници, гости, домакини и медии министър Кирил Вътев призна, че присъства за пръв път на подобен авторитетен форум. Той изтъкна стабилността на зърнопроизводителния бранш и го посочи като пример за други от останалите браншови организации.

Министърът отбеляза актуалността на темата за устойчивото зърнопроизводство при променящи се климат и пазари. Ще трябва да работим при по-чест сблъсък с огън и вода, каза той. Предизвикателствата ни налагат по-дисциплинирана работа занапред, напояване при продължителни засушявания и отводняване след много интензивни дъждове. Войната доведе до промени в пазарите, особено в близките до военния конфликт страни.

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Гепрги Тахов посочи форума като доказателство за неуморна работа за развитие на зърнопроизводството. Той изтъкна и изпреварващата част от предстоящите плащания към земеделските производители до края на годината.

Лекторите Снежана Благоева и Георги Ралчев от постоянното представителство на България в Брюксел запознаха присъстващите със селскостопанската политика на ЕС в близките години.

На семинара бе връчена за студенти годишната стипендия на НАЗ на името на Иван Генчев Танев – основател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите и негов председател 2011 – 2014 г.. Носителят й Цветомир Коев е магистър по специалност „Интегрирано производство на полски култури“ в Аграрен университет – Пловдив, и възнамерява да развива модерно земеделие у нас.

Доценти и професори представиха нови селекции и технологии (вкл. сателитни данни) при климатичен стрес. Директори в генералния спонсор на форума – „Агрополихим“ АД – презентираха азотни торове и устойчиво земеделие. „Тайтън машинъри“ акцентираха на предизвикателствата пред земеделието и технологиите за неговата устойчивост. Компаниите  „Кортева“, БАСФ, Грийн граунд, Нюсийд, Лебосол, Плант Сол България, Ю Пи Ел, Агримат и други запознаха зърнопроизводителите на националния 11-и агросеминар с най-новите си продукти при променящи се климатични и други условия. Участните във форума изложиха в хотел Маритим Парадайс Блу и най-модерните си технологии, вкл. наторяване с дронове при точност от 1 (един) сантиметър.