Над сто китайски бойни самолета са прелетели близо до зоната за противовъздушна отбрана на Тайван

0
161

©

“Между 17 и 18 септември Министерството на националната отбрана е регистрирало общо 103 китайски самолета, което е най-високият брой регистриран досега и представлява сериозно предизвикателство за сигурността в Тайванския проток и в региона”, се посочва в изявление на Министерството на отбраната на Тайван, цитира AFP.

“Продължаващите военни провокации на Пекин лесно могат да доведат до рязка ескалация на напрежението и да влошат регионалната сигурност”, заявяват от министерството, като призоват Китай “незабавно да прекрати подобни провокативни едностранни действия”.

От общия брой регистрирани бойни самолети 40 са пресекли така наречената средна линия на Тайванския проток, който разделя острова от Китай и са навлезли в неговата югозападна и югоизточна идентификационна зона за противовъздушна отбрана.

Миналата седмица Тайпе съобщи за увеличен брой нахлувания на китайски военни самолети и кораби.

Пекин заяви, че войските му са в “повишена готовност”, след като два кораба на САЩ и Канада преминаха през Тайванския проток, допълва France24.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че миналата седмица около острова са били засечени 68 китайски самолета и 10 военни кораба.

Някои от тези самолети и военни кораби са се насочили към неуточнен район в западната част на Тихия океан, за да “проведат съвместно морско и въздушно обучение” с китайския самолетоносач  Shandong, заявиха от министерството.

Shandong, един от двата действащи самолетоносача в китайския флот, е бил засечен миналата седмица на около 110 км югоизточно от Тайван да се насочва към западната част на Тихия океан.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник