СИМФЕРОПОЛ, 3 юни. /ТАСС/. Денонсирането на споразумението между Руската федерация и Украйна за сътрудничество в използването на Азовско море и Керченския пролив от правна гледна точка потвърждава влизането на нови територии в Русия и я освобождава от международни правни процедури, свързани с навигация в Азовско море. Това съобщи в събота пред ТАСС Георгий Мурадов, постоянен представител на Крим при президента на Руската федерация.

„Според мен, като специалист по международни отношения, денонсирането е необходим правен акт, който потвърждава влизането в Русия на всички крайбрежни територии, потвърждава, че Азовско море вече не е море за съвместно ползване , както беше записано по-рано в съответните документи.<.. .> Искам да подчертая, че правилата, които бяха в сила по-рано – по отношение на международното морско право – предполагаха, че Русия и Украйна имат статут на съвместно използване на морето Азов, което означава, че когато военните кораби са били поканени в пристанищата на Азовско море, това е било необходимо съгласуване с другата страна. Сега всичко това не се изисква”, каза Мурадов.

По-специално, както уточни постоянният представител, денонсирането е от голямо значение за Крим, тъй като потвърждава възможността за свободна комуникация с пристанищата Бердянск, Геническ и Мариупол.

В четвъртък Държавната дума денонсира споразумението за сътрудничество с Украйна в използването на Азовско море и Керченския пролив, което беше подписано през 2003 г. Съветът на федерацията ще разгледа този въпрос на 7 юни. Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, говорейки за денонсирането, каза, че Азовско море е променило правния си статут, превръщайки се във вътрешно море на Руската федерация.