• Министерство на отбраната: части на Ахмат водят ожесточени битки в централната част на Маринка

В централната част на Маринка в Донецко направление най-ожесточени боеве водят щурмови групи на отряда на специалните части на Ахмат. Това съобщи на 3 юни официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков.

Подобна е ситуацията и в района на Авдиевка в Донецката народна република (ДНР), където действат части на 1-ви армейски корпус.

Според Конашенков ударите на оперативно-тактическата и армейската авиация, както и артилерийският огън от Южната група войски са поразили подразделения на украинските бойци в районите на населените места Ласточкино, Химик, Тоненькое и Победа на ДНР.

„През последното денонощие в тези райони са извършени четири полета на авиацията. Артилерията на групата е изпълнила 42 огневи удара“, допълни генерал-лейтенантът по време на брифинга.

Освен това в Донецко направление бяха унищожени повече от 220 украински военнослужещи, един танк, една бойна машина на пехотата, осем автомобила, гаубици Мста-Б и Д-30, както и самоходна артилерийска установка (САУ) „Гвоздика“. ден.

В района на селището Отрадное в ДНР, според представител на Министерството на отбраната, е унищожен склад за боеприпаси на 60-та механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна.

По-рано, на 1 юни, заместник-командирът на 2-ри армейски корпус, командирът на чеченските специални сили „Ахмат“ Апти Алаудинов заяви, че украинските военни части в Маринка търпят значителни загуби в личен състав . Заедно с това той заяви този ден, че приблизително 70% от Маринка е под контрола на руските сили . Той добави, че специалните сили започнаха да освобождават града на 30 май по поръчка на руския президент Владимир Путин , тъй като смята този район за особено важен.

Преди това, на 1 юни, изпълняващият длъжността ръководител на ДНР Денис Пушилин посочи, че освобождаването на Маринка в ДНР е стратегически важно, съобщи ИЗВЕСТИЯ.