Митрофанова за 3-ти март: Паметта на Русия най-накрая е зашита в генетичния код на българите

0
461
Ðîññèÿ. Ìîñêâà. Ðóêîâîäèòåëü Ôåäåðàëüíîãî àãåíòñòâà ïî äåëàì ÑÍÃ, ñîîòå÷åñòâåííèêîâ, ïðîæèâàþùèõ çà ðóáåæîì, è ïî ìåæäóíàðîäíîìó ãóìàíèòàðíîìó ñîòðóäíè÷åñòâó Ýëåîíîðà Ìèòðîôàíîâà âî âðåìÿ VI Âñåìèðíîãî êîíãðåññà ðîññèéñêèõ ñîîòå÷åñòâåííèêîâ, ïðîæèâàþùèõ çà ðóáåæîì, â Öåíòðå ìåæäóíàðîäíîé òîðãîâëè. Âàëåðèé Øàðèôóëèí/ÒÀÑÑ

Поздравявам ви с националния празник – Деня на Освобождението на България от османско иго.

Няма добри войни, има войни справедливи. Точно такава е Руско-турската война от 1877-1878 години, която без преувеличение се превърна в крайъгълно събитие в общата история на нашите страни и за много години напред определи характера на руско-българските отношения. Това се казва в изявление на посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова по случай Националния празник на България. Изявлението си Митрофанова публикува в профила на руското посолство във Facebook.

На този ден преди 145 години е подписан Санстефанският договор, с който започва нова страница в живота на българския народ. Това, към което са се стремили и чакали дълги векове жителите на поробената страна, се сбъдва. България отново се появява на политическата карта на света като самостоятелна държава.

Опитвайки се да отхвърли оковите на робството, българският народ никога не се предава и отново и отново прави отчаяни опити за съпротива. Мъдростта на “народните будители” и самоотвержеността на четниците-революционери не позволяват да угасне тлеещият пламък на мечтата за независимост.

Освободителната война се превръща в уникален пример за военна доблест, безкористност и самоотверженост. Стотици хиляди руски войници и български опълченци платиха с кръвта си свободата на България, която е толкова необходима и днес.

Ролята на Русия в Освободителната война е записана не само върху хартия. За нея говорят имената на българските села и улици, отлети от бронз паметници, дори основите на държавното устройство. Паметта й най-накрая е зашита в генетичния код на българите, а той не може да бъде пренаписан по друг начин освен чрез унищожаване на самия народ, посочва Митрофанова.

Знам, че всяка година на този ден в цялата страна се провеждат тържествени церемонии, полагат се венци и цветя на паметниците на загиналите воини. И макар сега преминаваме през далеч не най-добрия етап на отношенията ни, в известен смисъл сме от различните страни на барикадите, сигурна съм, че за всеки гражданин на България 3 март остава специален ден, а споменът за Руско-турската война все още е свещен.

Иска ми се историческата справедливост и мъдрост винаги да надделяват над краткосрочните политически интереси. Героите да не се забравят. Войната срещу паметници да няма място – в нея липсва и смисъл, и благородство, и доблест.

Вярвам, че както неведнъж се е случвало, ще преодолеем настоящите трудности и ще се върнем към конструктивно и взаимноизгодно сътрудничество.

Поздравявам ви, скъпи приятели, с Деня на Освобождението на България!, се казва още в изявлението.

https://www.dnes.bg