Официалният представител на Министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков се обърна към гражданите на Украйна с уверението, че руската армия няма да нанесе удари по жилищните райони на Киев.

“Апелирам към украинските граждани. Вашето националистическо ръководство използва същите методи като терористите. Те искат да ви използват като жив щит. Руските въоръжени сили няма да нанасят никакви удари по жилищните райони на украинската столица”, каза той в следващото му обжалване.

Той отбеляза, че украинското военно ръководство, по съвет на Пентагона и ЦРУ, е разположило ракетни артилерийски системи в жилищни райони, за да провокира ответен огън по местните жители – според разузнаването на площад Шевченко в Киев са били разположени залповите ракетни комплекси “Град”, за да нанесат удар. в района на летище Гостомел.

“Използването на жилищни райони от режима в Киев за прикриване на огневи позиции на неговата артилерия е военно престъпление. Ние сме запознати с това подчертаване. Тези методи се използват активно от терористи, контролирани от ЦРУ в Близкия изток и други страни”, каза Конашенков.

Представителят на Министерството на отбраната говори и за хода на спецоперацията:

  • Частите на Луганската народна република и Донецката народна република напредват на 11-12 километра навътре в отбраната.
  • Частите на въоръжените сили на Украйна в по-голямата си част не участват във военни действия. Само батальони украински нацисти оказват яростна съпротива. Регистрирани са случаи на линч и репресии от страна на националисти над наборниците, които не искат да се бият, за да сплашат личния състав на въоръжените сили на Украйна. 
  • Руските въоръжени сили завършиха блокадата на Чернигов.
  • Ден преди това беше извършена успешна операция по кацане в района на летище Гостомел в предградията на Киев. В операцията са участвали над 200 руски хеликоптера. Успехът на десанта беше осигурен от потискането на цялата система за противовъздушна отбрана в зоната на кацане.
  • При превземането на летище Гостомел бяха унищожени повече от 200 националисти от специалните части на Украйна.
  • В руските въоръжени сили няма пострадали.
  • В момента основните сили на ВДВ са се свързали с частите на руския десант на летище Гостомел, блокирайки град Киев от запад.

    https://www.km.ru