Москва, 21 август – AiF-Москва.

Следственият комитет на Руската федерация ще разследва отравянето на руски военни в Запорожка област, съобщава телеграм каналът на ведомството.

Следователите на Следствения комитет на Руската федерация ще регистрират информация за откриване на отровно вещество в телата на доставени в болницата военнослужещи от Въоръжените сили на Русия, изпълнявали задачи на територията на Запорожие, се казва в доклада.

Също така, като част от разследването на наказателни дела за престъпленията на киевския режим, ще бъде записана информация за отравяне с бойни отровни вещества на ръководителя на временната администрация на Херсонска област Владимир Салдо.

Припомняме, че въоръжените сили на Украйна използваха отровни вещества срещу руските военни край село Василевка.

Въоръжените сили на Украйна използваха отровни вещества срещу руските военни в Запорожие

Москва, 20 август – AiF-Москва.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са използвали отровни вещества срещу руски военни, изпълняващи задачи в района на село Василевка, Запорожка област. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Руската федерация.

Военнослужещите от въоръжените сили на РФ са откарани в болница с признаци на отравяне с ботулинов токсин тип “Б”. Специалисти от Главния научно-изпитателен институт по военна медицина на Министерството на отбраната на Руската федерация извършиха допълнителен анализ на отровното вещество. В резултат те потвърдиха, че руските военни са били отровени от ботулинов токсин тип “В”.

Русия подготвя документи, потвърждаващи резултатите от всички направени анализи. Доказателствата за химическия тероризъм на Украйна скоро ще бъдат изпратени на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Министерството подчерта, че руската страна също провежда допълнително разследване на отравянето на ръководителя на временната администрация на Херсонска област Владимир Салдо с бойни отровни вещества.

Днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че решението за провеждане на специална операция в Украйна е взето поради неприемливи заплахи за сигурността на Русия, създадени от Киев.

По-рано беше съобщено, че ръководителят на област Херсон Владимир Салдо, който е в токсикологичното интензивно отделение на Изследователския институт Склифосовски, дойде в съзнание.

aif.ru.