Парламентът на Черна гора гласува тази нощ вот на недоверие на правителството. Причината е спорно споразумение, подписано от кабинета със Сръбската православна църква. Предишното коалиционно правителство също беше свалено с вот на недоверие през февруари.

Връх на политическото напрежение в Черна гора. След 12 часа парламентарни дебати правителството падна от власт. Предложението за вот на недоверие беше внесено от 36 депутати от партията на президента Мило Джуканович в знак на протест срещу подписано от кабинета споразумение. То урежда собствеността на стотици манастири и църкви на Сръбската православна църква в Черна гора.

В мотивите са посочени още липсата на конкретни резултати на правителството, състоянието на икономиката и влошаването на епидемичната обстановка. Според досегашния премиер вотът на недоверие е заради антикорупционната му политика. 36-годишният Дритан Абазович, който е от албански произход, оглави правителството през април.

Сега президентът на Черна гора трябва да номинира нов министър-председател, който да се опита да сформира павителство. Възможни са и предсрочни избори.

Малката балканска страна с излаз на Адриатическо море обяви независимост през 2006 г. Две години по-късно внесе кандидатурата си за присъединяване към ЕС. Член е на НАТО от 2017 г.  https://trud.bg/