Във Франция е проведено проучване върху 144 мъже на възраст от 18 до 44 години. Като част от експеримента мъжете са се хранили с картофено пюре, добавяйки лют чили сос на вкус или нищо (контролна група), след което нивата на тестостерона се проверявали с помощта на проба от слюнка. Както се оказва, тези, които са добавили най-лютия сос, са имали най-високите нива на мъжкия полов хормон.

 

♦ Лук

При мъжете тестостеронът се синтезира главно в клетките на Лейдиг. Функцията и броят на тези клетки се регулират главно от лутеинизиращия хормон и на второ място – от фоликулостимулиращия хормон. Лукът повишава нивата на тестостерон при мъжете.

Това се случва главно чрез увеличаването на производството на хормони, повишаването на антиоксидантите и стимулирането на производството на азотен оксид (вещество, което насърчава вазодилатацията).  Както знаете, колкото по-високо е нивото на тестостерон при мъжете, толкова по-добра е потентността.

Полезните свойства на лука не свършват дотук. През 2014 г. учените завършиха проучване върху 314 жени с рак на гърдата и 346 здрави жени. Тези, които съобщавали, че приемат лук и чесън всеки ден, са имали 67% по-нисък риск от развитие на рак на гърдата.

♦ Джинджифил

Джинджифилът е домашна подправка, която се използва в алтернативната медицина от векове. Оказа се, че има много потенциални ползи за здравето: намалява възпалението и нивата на холестерола. Няколко проучвания върху гризачи показали, че джинджифилът има положителен ефект върху нивата на тестостерона и сексуалната функция.

В 30-дневен експеримент учените установили, че джинджифилът повишава нивата на тестостерона и лутеинизиращия хормон при плъхове с диабет. В друго проучване нивата на тестостерон са се увеличили със 17% при 75 безплодни мъже, приемали джинджифил всеки ден в продължение на три месеца. Освен това, нивата на лутеинизиращия им хормон се удвоили и броят на сперматозоидите им се увеличил с 16%.

♦ Витамин D

Витамин D е мастноразтворим витамин, който тялото произвежда, когато е изложено на слънчева светлина. В своята активна форма той действа като стероиден хормон в организма. Изследванията показват, че това е важно за мъжката полова функция.

Например в експеримент, който продължил една година, учените разделили 65 мъже на 2 групи, едната от които приемала по 3300 IU витамин D. В резултат нивата на витамин D при участниците в тази група са се увеличили наполовина, а нивата на тестостерона – с около 20%, от 10,7 nmol/L до 13.4 nmol/L.

♦ Цинк

Цинкът е основен минерал, който участва в над 100 химически процеса в организма. Изследванията показват връзка между цинка и сексуалното здраве на мъжете, включително нивата на тестостерона.

Авторите на обзор от 2018 г. отбелязват, че ниските нива на цинк могат да повлияят отрицателно на сексуалното здраве и плодовитостта на мъжете.

Друго проучване установило, че мъжете с ниски нива на тестостерон и безплодие могат да се справят с проблема, като приемат по 220 мг цинков сулфат, два пъти дневно, в продължение на 1-4 месеца.

Как да разпознаем дефицита на тестостерон?

Едни от основните признаци за спад в нивата на тестостерона са:

Сексуални проблеми

Намаляването на либидото може да се характеризира по различни начини:

• еректилна дисфункция, тъй като тестостеронът активира специални рецептори в мозъка, благодарение на което се произвежда азотен оксид, който участва в реакциите, необходими за притока на кръв към пениса за последваща ерекция. В допълнение към липсата на ерекция преди полов акт са възможни безпричинни спонтанни ерекции, например по време на сън;

• намаляване на количеството на семенната течност, тъй като хормонът влияе върху нейното производство;

• намалено сексуално желание. С възрастта производството на тестостерон в тялото се забавя, което води до естествено намаляване на сексуалния интерес, но при патологичен дефицит на хормони привличането изчезва на нетипична за това явление възраст.

Умора

Друг често срещан симптом на ниския тестостерон е силната, постоянна умора. Почивате ли си по същия начин, както преди, но се чувствате като разбити и ви липсва мотивация? Проверете нивата на тестостерона.

Външни промени

Ниските нива на тестостерон са свързани и с физическа (не особено приятна) трансформация на тялото. Може да се наблюдава загуба на коса на главата, лицето и тялото, намаляване на мускулната маса (и това е възможно без загуба на мускулна сила, тъй като тестостеронът не е отговорен за това).

Увеличаване на мастната тъкан

Често при нисък тестостерон се наблюдава увеличаване на корема и гърдите: мъжката фигура придобива женски черти, поради дисбаланса между тестостерона и естрогена, който е отговорен за женските полови характеристики. Възможно е изтъняване на костната маса, което да доведе до остеопороза и повишен риск от фрактури.

Нарушения на съня

Ниският тестостерон често се свързва с безсъние. А некачественият сън от своя страна, допълнително влошава синтеза на “мъжкия” хормон.

Промени в настроението и в характера

Тестостеронът влияе на психологическото, интелектуалното и емоционалното състояние. При наличие на дефицит мъжът е по-податлив на депресия, концентрира се по-трудно и лесно се дразни. В резултат на това всички тези последици се отразяват на характера и поведението на мъжа.

https://zdrave.to