Медицинско чудо в България! Поклон пред д-р Чачева. Тя раздели сиамски близнаци в утробата на майката преди раждането

0
1962

Преди броени дни в болница „Надежда“ се е родило момченце, което е получило шанс за живот благодарение на операция по разделяне от своя паразитен близнак, съобщи Би Ти Ви. Операцията е извършена от д-р Кристина Чачева и нейния екип.

Операцията е извършена вътреутробно. В утробата на майка си то споделя обща плацента със своя еднояйчен близнак без сърце – т. нар. „паразитен близнак”.

Тъй като единият близнак няма развити сърдечни структури, другият го кръвоснабдява и по този начин с напредване на бременността и наедряване на паразитния близнак здравото бебе е изложено на сериозна заплаха да развие сърдечна недостатъчност.

Състоянието е изключително рядко и по тази причина този вид операции се извършват рядко, каза д-р Чачева в предаването „Тази сутрин” на bTV.

За да се спаси здравото бебе, е предприета вътреутробна операция в 15-ата седмица от бременността. След успешната вътреутробна операция бременността е проследена от екипа на д-р Чачева и благодарение на общите им усилия бебето се ражда здраво и доносено в 38-а гестационна седмица.

https://petel.bg/