Медицинските сестри в детското здравеопазване няма да получат обещаното вдигане на заплатите

0
65


Медицинските сестри в детското здравеопазване няма да получат обещаното от кмета на София Васил Терзиев увеличение на заплатите им. Това заяви пред БНТ Ваня Григорова, общински съветник от местна коалиция “БСП за България”, председател на комисията по здравеопазване и социална политика в СОС и член на транспортната комисия в СОС.

“Миналата седмица имаше протест на медицинските сестри от детското здравеопазване, тъй като техните заплати не са увеличавани от 2 години. Управляващите склониха да поискат от МС пари за заплати на медицинските сестри, но днес на последното заседание на Министерски съвет, нямаше такава точка. Медицинските сестри няма да имат увеличение на заплатите. В дневния му ред не беше заложено обсъждане на постановление, което да има трасфер за обезпечаване на заплатите на медицинските сестри. Казах на г-н Терзиев, че такава точка няма. Обадих се на зам. министъра по финанси, той благодари, че алармирам, но всъщност не видях нещо да се променя”, подчерта Григорова.

Тя обясни, че от местна коалиция “БСП за България” в Столичен общински съвет не са подкрепили рекордния бюджет на София, защото голяма част от решението на проблемите е само частично.

“Голяма част от нещата са частични. Управляващите включиха част от нашите предложения, включително под натиска на синдикални протести. Не е това моделът, по който ние смятаме, че трябва да се движи градът”, категорична е Григорова.

Тя коментира и сравнението, което прави на управлението на София и Троян.

“Троян е чудесен град. Не знам защо опонентите ми в кампанията толкова се забавляваха с това, че искам София да прилича на Троян. Аз смятам, че има чудесни български примери, към които София трябва да се стреми. Разбира се, те не са в тези размери, разбира се там няма метро, но те нямат нужда от метро. Те имат нужда от здраво и отговорно управление на града. Отговорно към гражданите, с общински услуги, които са в общински ръце, а не това, което се случва в София – огромната част от районите, всъщност с изключение на един, се обслужват от концесионери. Голяма част от осветлението е в частни ръце. Нали разбираме, че по този начин парите на софиянци изтичат. Мога да дам пример от последните дни, кога то приехме бюджета и икономическата рамка за транспорта. Основните дебати бяха за това как да дадем повече пари на общинските дружества, но от това да не се облагодетелства частното дружество. Тъй като договорът, който е подписан с него гласи, че цената на километър превоз на частното е 95% от общинското. Концесионерът е там не защото е благодетел, тази частна фирма трябва да формира печалба. Тя идва от спестени средства за заплати. Те получават най-лесните линии, в които няма задръствания. Техните автобуси не се амортизират толкова бързо, колкото общинските”, обобщи Григорова.

Тя подчерта, че за битката да има справедливо разпределение на ресурсите в столичния транспорт не са били сами.
“В тази битка бяхме включително със “Спаси София” и те емоционално защитаваха хората. Между другото, “Спаси София” бяха тези, които износиха на гърба си кампанията на ПП-ДБ, които нямат никакво понятие от общинска политика”, каза още Григорова.





Източник 24часа