• Ювелирното изделие е миниатюрна Библия, която е с размери от едва 1,5 см. дължина и тегло от само 5 грама. Качеството на метала е 22 или 24 карата, но далеч по-голяма е историческата му стойност

Медицинска сестра откри уникална златна ценност от Средновековието, която може да бъде оценена на стотици хиляди британски паунда, съобщават от Глас Нюз.

Ювелирното изделие е миниатюрна Библия, която е с размери от едва 1,5 см. дължина и тегло от само 5 грама. Качеството на метала е 22 или 24 карата, но далеч по-голяма е историческата му стойност. Изделието е изографисано с невероятни декоративни мотиви, както и множество изображения на светии.

Откритието е единствено по рода си, като се счита, че е от същото ателие като бижуто от Мидълхем.

Бъфи Бейли и нейният съпруг са ентусиасти, които обичат да изследват области в Англия с метален детектор. Те решават да посетят ферма край Шериф Хътън в Северен Йоркшир.

Там те се разделят и започват да претърсват отделни терени. Бъфи си избира по-пуст участък край пътека. По време на работа обаче металодетекторът й попада на изключително силен сигнал. Тя обаче не подозира, че ще се натъкне на нещо толкова ценно и признава, че е мислела, че е открила стара ушна марка на овца или метална дрънкулка.

“Изкопах пет инча и то беше там. В първия момент реших, че не е нищо специално, но после го изчистих от пръстта”, разказва Бъфи. Тя споделя, че е осъзнала находката си малко по-късно.

“Не можах да повярвам, извиках съпруга си да ми помогне, защото буквално не можех да мръдна”, добавя щастливката, която остава да разгледа ювелирното изделие за още цял час.

После Бъфи показва миниатюрната златна Библия на “Обществото на Ричърд III”, а днес находката се намира в музея на Йоркшир.

Експертите казват, че произведението на ювелирното изкуство е с световна значимост и ще го представят на световната историческа общност.

Едни от изобразените светци на златните страници са Св. Леополд и Св. Маргарет – покровители на раждането.

Счита се, че собственикът на бижуто по всяка вероятност е била дама от благороден произход или дори с кралска кръв. Според хипотезите то може би е било част от колан, носен при раждане, или атрибут към отбелязка за книга. Каквото и да е било истинското му предназначение, днес ценността му надхвърля многократно чисто материалната му стойност.

Експертите датират находката в периоода 1280 – 1410 година. “Със сигурност е била собственост на благородник или дори на важен член на кралското семейство”, смята Джулиан Еван-Харт, специалист по съкровищата и автор в списание за ценности.

Според нея стила на изработка сочи, че то е изработено в същото ателие, както и друг ценен артефакт – Бижуто от Мидълхем.

То представлява златно украшение, което е инкрустирано с 10-каратов син сапфир. Символиката му се свързва с Дева Мария, като на нето са изобразени Рождество Христово и лицата на 15 светии.

Смята се, че то е било собственост или на съпругата на Ричард III Ан Невил, на майка му Сесил, или на друга видна благородна дама.

Сходството на откритието във фермата с изработката на бижуто от Мидълхем, както и датировката му, карат специалистите да считат, че златната Библия също е притежавана от рода на въпросния английски крал.

Някои от тях смятат, че съществува вероятност то да е било заровено умишлено по време на бурните времена на Английската реформация

Към момента музея в Йоркшир ще извърши различни експертизи, за да уточни подробности за находката, както и на каква цена ще го откупи от нейните откриватели.

Сумата ще бъде разделена между Бъфи и собственика на фермата, където е открит уникалния предмет.

https://blitz.bg/

СНИМКИ: БИЖttps://hcabarbieri.it/