• Археолози с невиждана експедиция 
  • Откриха и рядък резервоар за осветена в храм вода 

Доли ЛУКАНОВА

Изчезнал тайнствен остров откриха археолози в Черно море. По време на първата по рода си подводна експедиция край река Камчия изплуват уникални находки. Потопеното парче земя представлява риф с леко издължена форма с ширина приблизително 520 м и дължина 870 метра. Отбелязано е върху множество западноевропейски карти в периода 1452 г. – 1750 г. и тепърва ще бъде проучвано.

Оказва се, че закътаните заливи между нос Килик и нос Иланджик, които се намират северно от устието на реката, са приютявали древните кораби по време на бушуващите бури в Черно море. Водолазният екип начело със зам.-директора на Националния исторически музей попада на редица любопитни открития по време на подводните проучвания през септември и ноември. Най-ранната находка е амфора от V в. пр. Хр., докарана от далечния гръцки остров Хиос и оцеляла почти непокътната до наши дни. Открит е и изключително рядък ритуален съд.

“Предметът е първият подобен, излязъл под вода по нашето Черноморие. Тежи 60 кг и е почти цялостно запазен. В миналото на това място се е разпростирала суша. Моята хипотеза е, че тук през античността е бил разположен храм – светилище, където са почитали морските богове”, споделя пред “България Днес” проф. Иван Христов.

Става дума за изваден от морето каменен перирантерий – нещо като резервоар за осветена в храм вода, използван в езически светилища през античността. Мореплавателите, които са преминавали покрай този залив, са извършвали определени жертвоприношения, твърди още историкът.

“Тази част на крайбрежието ни е осеяна с археологически паметници, в това число могилни некрополи и древни селища”, допълва проф. Христов.

https://www.bgdnes.bg/