В статия за вестник “Аргументы и Факты“, посветена на 15-ата годишнина от войната с Грузия, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев допусна присъединяването на Южна Осетия и Абхазия към страната.

“Нямаме нужда от повторение на историята от 2008 година. Оставаме готови да се справим с проблемите на масата за преговори в духа на Хартата на ООН. Но ако тревогите ни придобият реални очертания, няма да се поколебаем. В Абхазия и Южна Осетия идеята за присъединяване към Русия все още е популярна. И може да се приложи, ако има основателни причини за това“, пише Медведев в статията.

По думите му решението на Москва да признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия през 2008 година е било “в съответствие с волята на народите на тези страни, Устава на ООН и консолидираната историческа справедливост“. Според него “след отблъскването на грузинската агресия стана ясно, че е невъзможно да се гарантира мирно бъдеще и сигурност на Абхазия и Южна Осетия без установяване на официални отношения и съюз между нашите държави“.

“Историческата справедливост и реалното състояние на нещата бяха окончателно консолидирани с два указа, които подписах на 26 август 2008 година за признаване на независимостта на Република Абхазия и Република Южна Осетия. Те напълно отговарят на свободната воля на своите народи, разпоредбите на Устава на ООН и други основни международни документи“, убеден е руският политик.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source