През април се очакват три магнитни бури. Въпреки факта, че те ще бъдат с ниска интензивност, метеочувствителните може да се почувстват зле и да имат главоболие. OTR разбра в кои дни трябва внимателно да следите здравето си, какво се случва на Слънцето по време на магнитна буря и как се отразява на Земята.

Прогноза за магнитна буря за април 2024 г

Първата магнитна буря със сила от само две точки се очаква на 1 и 2 април, съобщава Yandex-Weather . От 3 април тя ще се увеличи до три бала и ще продължи още три дни. Следващите геомагнитни смущения са прогнозирани за 9 и 10 април. Те също ще възлизат на три точки. Третата буря, която ще започне на 22 април, ще бъде със същата интензивност. Геомагнитните изригвания ще отшумят, вероятно, до 24-25 април.

Член-кореспондент на Руската академия на науките, директор на Института за космически изследвания на Руската академия на науките Анатолий Петрукович каза пред OTR, че е възможно точно да се предскаже сривът на магнитна буря на Земята само няколко часа предварително, когато специален сателит записва магнитния облак, който е летял от Слънцето към нашата планета.

„Можем да дадем прогноза за два до три дни, когато имаме изригване или изхвърляне на плазма на Слънцето. <…> Този магнитен облак се приближава към нас в рамките на два до три дни. Това вече е прогноза 50/50, защото магнитният облак може да премине покрай Земята или да има неправилни характеристики, които да не влияят на магнитното поле на Земята“, обясни специалистът.

Главоболие по време на магнитна буря: как да си помогнете

Най-често в периода на промени в магнитното поле на Земята хората се оплакват от главоболие, което в крайна сметка провокира безсъние, лошо настроение, гадене и други неприятни симптоми. За да се отървете от него, лекарите съветват да приемате болкоуспокояващи, да прекарвате повече време навън и да се стараете да не нарушавате режима на сън.

Релаксиращи вани със сол и масла ще ви помогнат да се отпуснете и да облекчите главоболието. Те не само подобряват състоянието на централната нервна система, но и укрепват имунната система. Тези, които трябва да работят по време на магнитни бури, да го правят на отворени прозорци. Можете също така да правите няколко упражнения, които ще подобрят притока на кръв и ще предотвратят мигрена.

Ако главоболие по време на геомагнитна буря не се появи за първи път, трябва да се консултирате с лекар, който ще установи причината за вашето лошо здраве и ще предпише лечение. До този момент е важно да не се претоварвате на работа, да установите дневен режим, да намалите интензивността на физическата активност и да се придържате към здравословен начин на живот.

Какво се случва по време на магнитни бури

Какво се случва на Слънцето

Най-честата причина за магнитни бури са изригванията на повърхността на Слънцето, които освобождават големи количества енергия и заредени частици. Те могат да проникнат в магнитното поле на Земята – магнитосферата, която защитава жителите на планетата от повечето от тези заредени частици. Но когато слънчевият вятър стане особено силен, той може да проникне в магнитосферата и да причини временни промени в магнитното поле на Земята. Това се нарича магнитна буря.

Въздействие върху Земята

Когато вълна от заредени частици силно смущава магнитното поле на Земята, в него се изпомпва енергия, която се проявява под формата на полярни сияния в средните ширини, колебания на електрическото поле и потоци от допълнителна радиация, изброи Петрукович.

Джордж Захарчук/Руски поглед/Global Look Press

„Аномалните смущения засягат технологията. Това е радиационно увреждане на сателити и самолети на много големи височини. Астронавтите са ограничени в способността си да излизат в открития космос. Понякога изстрелванията на ракети се отменят по време на силни магнитни бури. На Земята това се усеща под формата на прекъсвания в радиокомуникациите и сателитната навигация; това обикновено се случва на високи географски ширини. Така че това все още не се е случвало да засегне мобилен телефон“, каза събеседникът на OTR.

По думите му магнитните бури влияят и на електропроводите, което се отразява и на качеството на работа на тези системи.

Въздействие върху метеочувствителни и отслабени хора

През магнетичния период се влошава здравето на метеочувствителните хора и тези, които страдат от заболявания на сърдечно-съдовата система. По правило такива пациенти изпитват главоболие, безсъние, слабост и скокове на кръвното налягане. Освен това може да се промени настроението и да се развие прекомерна възбудимост.

Руски учени са доказали , че въздействието на геомагнитните бури влияе пряко върху кръвообращението. Експерти казаха, че броят на хоспитализираните пациенти по време на магнитни бури се увеличава с един път и половина. В болница постъпват хора с инфаркт на миокарда, мозъчно-съдово увреждане, силни сърдечни болки и тахикардия.

Роман Сидоров, кандидат на физико-математическите науки, водещ изследовател в Геофизичния център на Руската академия на науките, каза пред сайта nauka.rf , че най-полезните данни идват от полярните ширини.

„Тук възникват така наречените аврорални електроструи – широки слоеве електрически ток, протичащ през полярната йоносфера. Те се появяват в района на полярното сияние и имат може би най-голям принос в геомагнитната активност“, обясни специалистът.

Засега в Арктика има само геомагнитни станции. Въпреки факта, че са зле оборудвани, такива съоръжения също са важни за науката, сигурен е Сидоров.

https://otr-online.ru/