Лукашенко: Пригожин знаеше, че се подготвя покушение срещу него

0
168

©

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е заявил, че по-рано през 2023 г. е научил за подготовката на покушение срещу основателя на групата “Вагнер” Евгений Пригожин, предал е информацията в Кремъл, а руският президент на свой ред е предупредил бизнесмена, съобщи РИА Новости.

“Ще ви дам само още един пример. Последния път, когато летяхме до Емирствата (през януари-февруари), получих много сериозна информация от източници за покушение срещу Евгений Пригожин. В рамките на два часа, по мое указание, намериха руския посланик в Емирствата и го извикаха при мен. Предадох му шифрограма до Кремъл до Путин и Бортников (ръководител на ФСБ) за покушението срещу Пригожин”, е заявил Лукашенко.

По думите на беларуския президент известно време по-късно той е проверил дали информацията е стигнала до него. Основателят на “Вагнер” потвърди, че руският президент го е предупредил за предстоящото покушение, е допълнил Лукашенко.

По данни на руското министерство на извънредните ситуации в сряда частен самолет Embraer Legacy, изпълняващ полет от Москва за Санкт Петербург, се е разбил край село Куженкино в Тверска област. По предварителна информация всички десет души на борда са загинали. Според списъка на пътниците, сред тях е бил и Евгений Пригожин.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник