Работодателят има задължението да осигури безопасни и здравословни условия на труд. В ситуация на пандемия, обаче  няма конкретизация на това задължение, от което вече се оплакват контролните органи, коментира адвокат Андрей Александров. Той обясни длъжен ли е работодателят да оповести какво е здравословното състояние на хора от офиса или предприятието като цитира решение на Комисията за защита на личните данни:

“В българското трудово законодателство няма специални правила. От Комисията изхождат от практиката с обработка на медицински данни от работодателите. Изводът им е, че работодателят единствено трябва да уведоми за конкретния случай без да съобщава името на човека, който е дал положителна проба за COVID-19. ”

Работодателят може да организира медицински тестове, но не може да ги провежда. Резултатите от пробите също съдържат лични данни, затова ако се установи служител с положителен резултат, работодателят трябва да уведоми хората в офиса или предприятието, за да могат те да приемат съответните мерки.

“Има големи празноти в законодателството, свързани с коронавируса. Нещата, които се промениха са изключително малко и те не дават отговор на въпросите, които си поставят работодателите.“