Има ли закон за зимни гуми в България? Задължителни ли са зимните гуми в нашата страна от 15 ноември 2020-а до 1 март 2021 година?

Тези два въпроса от вече над две години терзаят родния шофьор. Това е така заради поредицата от най-разнородни (дез)информации, излезли в публичното пространство от най-различни класически и интернет медии. Е, най-краткият отговор и на двата въпроса е „не”. За задължителни зимни гуми закон няма в България. Откъде идват всички обърквания и как трябва да процедирате в студените месеци на годината? Прочетете този текст и ще научите всички нужни ви отговори, за да карате спокойно и безопасно автомобила си.

ЗАКОН ЗА ЗИМНИ ГУМИ – ПРОЕКТИ СРЕЩУ РЕАЛНОСТ

Закон за зимни гуми няма, има разпоредби в Закона за движение по пътищата. В края на 2016 година депутатите приеха изменение в ЗДП на второ четене в член 139. Според него от 15 ноември до 1 март шофьорите са длъжни да карат с „гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми, чиято дълбочина на протектора е не по-малка или равна на 4 мм”. Така че спокойно може да карате с всесезонни, че дори и летни гуми, при условие че имат протектор с дълбочина в нормата.

Затова го знайте: глоба без зимни гуми няма да ви се стовари на главата. Глобата за шофиране с износени или повредени гуми е 50 лева. Това обаче е общата сума, а не за всяка една проблемна гума, както понякога сплашват патрулиращите служители на КАТ. Принудително-административната мярка „спиране от движение” не се прилага при протрит грайфер, тъй като това не е тежка техническа неизправност по смисъла на чл.101 от ЗДП. Автомобилът може да бъде изваден от движение само в случай на разкъсване на повърхността на гумата.

Опитите за вкарването в закона за задължителни зимни гуми от 2019 г.

Объркването сред българските шофьори вероятно произтича от публикуваните в началото на 2019 г. предложения за промяна на ЗДП. Всички си задаваха множество и всякакви тревожни въпроси. Какъв е този закон за зимни гуми 2019? Приет ли е законът за зимните гуми? А зимни гуми откога са задължителни? Въобще задължителни ли са зимните гуми? Неслучайно тогава имаше доста шумно обществено обсъждане след деветмесечна подготовка на документа.

Едно от предложенията предвиждаше в периода от 15 ноември до 1 март в нашата страна да се ползват само специализирани зимни гуми. Това значи такива с означения M+S, M&S, PMSF и т.н., но не мина сред окончателните изменения в закона, гласувани и влезли в сила през февруари и юли същата година. По този начин отпадна вариантът със задължителни зимни гуми в студените месеци. За добро или лошо – зависи от това кого ще питате. Мненията са най-разнопосочни.

ПРИЧИНИТЕ ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗИМНИ ГУМИ ЗАКОН ДА НЯМА

Специалисти и обикновени шофьори могат да изтъкнат различни причини в полза на тезата за задължителни зимни гуми закон да няма. Компромисният вариант за минимална дълбочина на протектора дори при ползване на летни гуми бе избран под въздействието на няколко фактора. Нека ги разгледаме в следващите редове.

Климатът като причина да не сме задължително със зимни гуми

Това е съществен фактор за зимни гуми закон да не предвижда задължително ползване между ноември и март. България попада в умерения климатичен пояс, но в различни нейни части зимата е далеч по-мека в сравнение с останалите. Когато живеете в големи морски градове като Варна и Бургас, а не ви се налага често да пътувате на запад в територията, защо да сте заплашени от солена глоба за зимни гуми? Или пък ако сте в горещия югозапад, примерно в Петрич и района?

Ето част от обяснението защо проектът за Закон за движение по пътищата зимни гуми 2019 не мина.

Липсата на достатъчно финанси като фактор да не мине Закон за зимни гуми 2019

Когато доходите на човек или цяло домакинство не са достатъчно високи, всеки се чуди откъде може да спести разходи. България си остава и през 2020 г. най-бедната страна в Европейския съюз и покупателната способност още е относително ниска. Мнозинството от колите в страната са стари и шофьорите не разполагат с особено много пари, за да ги поддържат. Именно за да не предизвикат гнева на голяма част от населението властимащите дадоха на заден ход при приемането на т.нар. Закон за зимни гуми 2019.

Българският шофьор все се надява на глобалното затопляне, за да дойде нова неочаквано топла зима. Така може да „мине тънко“, да изчака „само още една годинка“ и да си спести немалкия разход. Но макар за зимни гуми закон да няма и населението да запазва някой лев в домакинството, цената може накрая да излезе дори по-солено. Често именно тези спестовни водачи на МПС накрая се оказват причината за катастрофите и задръстванията по нашите пътища. И последвалите ремонти на колата вадят още повече пари от джобовете ви.

ЗАЩО И БЕЗ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗИМНИ ГУМИ ПАК ДА СИ ГИ КУПИТЕ

Да, дълбочината на протектора е важна, но основното нейно значение е да предпазва срещу аквапланинг. С летни гуми в студено време имате удължен спирачен път, защото те се втвърдяват и губят сцепление с настилката на пътя. Ако не вярвайте, попитайте всеки специалист от сервиз за гуми и ще се уверите. Без зимни гуми дълбочина на грайфер дори и от 4 мм нагоре трудно ще ви осигури безопасно спиране.

Също така може да ви полеят с леден душ и застрахователните компании. Някои от тях ползват като основание за неизплащане на застраховка при инцидент това, че сте шофирали с всесезонни или летни гуми. Ето защо, при все че за зимни гуми закон за задължителна употреба няма, е силно препоръчително гумите да се сменят според съответния сезон. Такова е мнението както на производители и търговци, така и на водачи с дълъг стаж и пътни полицаи.

КЪДЕ ИМА ЗАКОН ЗА ЗИМНИ ГУМИ В ДЕЙСТВИЕ

Макар т.нар. Закон за зимни гуми 2019 да не мина в България, бърза справка ще ни покаже, че има страни от ЕС, където не е така. Това важи например за Естония, Латвия, Швеция, Финландия и Словения. Действащ закон за зимни гуми в Германия, Австрия, Румъния, Хърватия, Чехия, Словакия, Люксембург и Норвегия няма. Там обаче ползването им е със задължителен характер, ако го изискват съответните метеорологични условия – снеговалеж и поледица. В южни страни като Италия, Испания и Франция зимни гуми задължителни има само при наличие на специален знак и в планинските райони. В останалите употребата е само от препоръчителен характер.

ЗА ФИНАЛ

За зимни гуми закон в България може и да няма, ала все пак най-добре ще направите да се снабдите с нов комплект от тях. Така ще си подарите сигурност и удобство на пътя, а и ще си спестите тревогите за глоби от КАТ, ако протекторът на старите ви гуми е износен. Задължителни зимни гуми може и да няма по нормативи, но задължително си купете зимни гуми от онлайн магазин E-Gumi, ако карате често и искате да сте спокойни и в безопасност в колата си.

За да ви излезе още по-изгодно, разгледайте и всяка наша промоция на зимни гуми – всички вие заслужавате сигурност на пътя на максимално ниска цена. Възприели сме това като своя висша мисия от самото начало и не ще се отклоним от избрания път.

https://www.e-gumi.com

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА