Ливърпул превъзмогна ранен гол, пропусната дузпа и червен картон, за да запише първи успех за новия сезон

0
180

Ливърпул надигра с 3:1 Борнемут на „Анфийлд“ в първото си домакинство за новия сезон в Премиър лийг. Двубоят не бе никак лек за мърсисайдци, които преди седмица стартираха с реми в дербито с Челси. Още в третата минута Антоан Семеньо откри резултата след грешка в отбраната на домакините. Още до почивката обаче „червените“ стигнаха до пълен обрат след страхотно изпълнение на Луис Диас и гол на Мохамед Салах, който пропусна дузпа, но сам направи добавка за 2:1. След почивката ситуацията на пръв поглед отново се усложни за Ливърпул, след като в 58-ата минута новото попълнение Алексис Мак Алистър получи директен червен картон. Това обаче не смути тимa на Юрген Клоп и само четири минути по-късно Диого Жота отбеляза нов гол за домакините. Ливърпул продължи да държи инициативата с човек по-малко и заслужено се поздрави с първи успех за новия сезон.  

Последният сблъсък между тези съперници завърши с победа на Борнемут, но преди това Ливърпул разби „черешките“ с 9:0 на „Анфийлд“. 

Юрген Клоп започна с абсолютно същия състав, който стартира и срещу Челси. Това означаваше, че в халфовата линия отново действаха новите попълнения Алексис Мак Алистър и Доминик Собослай плюс Коди Гакпо. Привлеченият вчера дефанзивен халф Ватару Ендо получи навреме работна виза и бе включен в групата, но остана на пейката за началото. Японецът все пак дебютира още днес, след като се появи в игра в 63-тата минута. Мохамед Салах, Диого Жота и Луис Диас стартираха в атака.

Една промяна имаше в състава на Борнемут – Антоан Семеньо започна вместо Дейвид Брукс. Бившият играч на Ливърпул Доминик Соланке водеше атаката на „черешките“. Новото попълнение Джъстин Клуйверт остана сред резервите за началото.

Двубоят започна ужасяващо за домакините, които действаха много разконцентрирано в защита. Още във втората минута топката се озова във вратата на Алисон, но попадението на Антони правилно бе отменено заради засада. Резултатът обаче бе открит минута по-късно, когато Александър-Арнолд получи от Ван Дайк пред собственото си наказателно поле, но позволи на Билинг да му откраднe топката. Тя стигна до Соланке. Робъртсън опита да изчисти, но кълбото се озова в Семеньо, който стреля през краката на Ван Дайк за 0:1.

Ливърпул можеше да отговори бързо, но удар на Ван Дайк с глава в шестата минута срещна гредата. В 17-ата минута домакините поискаха дузпа, след като Соланке задържа за фланелката Жота, който се опита да стигне до центриране на Салах. Сигнал обаче не последва и видеоасистентите решиха, че няма грешка на съдията, макар че нарушение на нападателя на Борнемут имаше.

Ливърпул продължи да доминира, макар че допускаше и контраатаки, които вещаеха опасност. Все пак логичното се случи в 28-тата минута, когато Жота проби отдясно и подаде по земя към Диас, който си вдигна топката с първото си докосване, а с второто я прати във вратата от въздуха след акробатично изпълнение.

В 34-тата минута Ливърпул получи дузпа. Собослай смени посоката малко след границата на наказателното поле, Ротуел не успя да реагира и остави крака си на пътя на унгареца. Контактът бе безспорен, така че наказателният удар бе факт. Салах изпълни лошо дузпата и Нето изби, но египтянинът сам направи добавка. Така в 36-ата минута домакините стигнаха до пълен обрат.

Голмайсторът на Ливърпул обаче явно загуби увереност от бялата точка, защото това бе негов трети пропуск в последните пет дузпи, които е изпълнил. С попадението си Салах изпревари Стивън Джерард и вече е на пето място във вечната класация на голмайсторите на мърсисайдци. Египтянинът вече има 187 попадения с червената фланелка. 

В началото на втората част Семеньо и Жота отправиха по един опасен удар от границата на наказателното поле. И в двата случая топката премина над напречната греда. В 53-тата минута Салах получи от Гакпо и стреля от малък ъгъл, като пред него бе само Нето. Египтянинът обаче шутира право в стража.

В 58-ата минута новото попълнение на Ливърпул Алексис Мак Алистър получи директен червен картон, след като с бутоните напред закачи крака на Кристи. В действията на аржентинеца нямаше умисъл, но реферът прецени, че играта му е била опасна. Ливърпул обаче направи най-доброто в тази ситуация и то бе да отбележи трети гол с човек по-малко. Удар на Собослай от границата на наказателното поле се отклони леко в бранител, след което Нето не се намеси много добре, от което се възползва Жота, който довкара отблизо.

Веднага след това Юрген Клоп включи в игра и Ватару Ендо, който замени Гакпо. В 70-ата минута Муур, който се появи като резерва за гостите, пропусна добра възможност, след като от около 11 метра стреля над вратата.

Александър-Арнолд получи някакво разтежение и бе заменен от Джо Гомес, а Харви Елиът влезе на мястото на Жота. 

В 85-ата минута гостите най-сетне организираха добра атака, но Алисон се намеси добре и спаси силен удар отблизо на Клуйверт. В добавеното време стражът на мърсисайдци за втори път се намеси подобаващо, след като изби опасен изстрел на Траоре. Така Ливърпул записа напълно заслужен първи успех през новия сезон. 

Carlsberg “Домът на Феновете” е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages

Източник