Лесно е да се провери къде живея

0
58


Лидерът на ДСБ го свърза и с арестуван за пране на пари бизнесмен от Бургас

Калин Стоянов е разследван по 2 дела – че е живял в секретна квартира и е контактувал с арестуван за пране на пари бизнесмен от Бургас. Това обяви по националната телевизия лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов в сряда при поредната си атака срещу вътрешния министър.

Той заговори за две разработки на “Вътрешна сигурност” в МВР срещу Стоянов. Започнали, докато Стефчо Банков беше директор на службата. Той е брат на арестуваната бивша директорка на митниците Петя Банкова, а Бойко Рашков го изгони още през 2021 г. Ген. Атанасов разбрал за тях от изтекъл в медиите разпит на Банков. В този разпит той визира две досъдебни производства, които са образувани срещу неизвестен извършител, но касаят вътрешния министър Калин Стоянов. Едното е за това, че се е самонастанил в секретна квартира, което е абсолютно престъпление. Другото е за свързаност на Калин Стоянов с Николай Филипов, т.нар. Ники Митничаря, с частна митница долу в Бургас. Да вземе прокуратурата да покаже тези дела, да ги видим какви са. Случайно ли е, че след разпита на Банков започва разработка на сестра му, коментира пред БНТ лидерът на ДБ.

Николай Филипов –

Ники Митничаря

беше арестуван през

октомври 2020 г.

Тогава Специализираната прокуратура го разследваше за данъчни престъпления, търговия с влияние и пране на пари. Той е собственик на пристанище “Европа” в Бургас и бивш президент на футболния “Нефтохимик”. Занимава се още със земеделие и скрап. Тогава от прокуратурата имаха подозрения, че е свързан с Васил Божков, който по това време беше в Дубай. Филипов лежа в ареста няколко месеца и го освободиха. Разследването срещу него е прекратено отдавна. Любопитно е, че след като приключват проблемите му с правосъдието, става собственик на фирма в Гърция, която изкупува имоти. Съдружник в нея е разстреляният през януари т.г. Мартин Божанов-Нотариуса, обявен за лобист в съдебната власт.

Нямам информация срещу мен да е образувано някакво производство, освен това, което стана обществено достояние в края на 2021 г., за което имах повдигнато обвинение, което после беше прекратено, отвърна Стоянов. Той има предвид разследването, че е упражнил натиск върху прокурор. То бе прекратено през март 2023 г., 3 месеца преди Стоянов да стане министър. Всичко е лесно проверимо за това кой, къде и кога е живял, добави той по повод твърденията, че е обитавал секретна квартира на МВР. Преди да стане министър и шеф на ГДБОП,

Стоянов бе началник на

тайните агенти в службата Добави, че и контактите с Ники Митничаря са проверими. Мъжът е бил информатор на министъра, докато бил оперативен работник. За срещите им са съставяни протоколи.

Атанас Атанасов обвини МВР още, че е създало аферата с корупция в митниците, за да се разсее вниманието от Нотариуса. Разследването обаче не е на МВР, а на ДАНС и антикорупционната комисия.

Калин Стоянов е декларирал, че си е купил жилище с ипотечен кредит в София за 300 хил. лв. през 2019 г.

А секретните квартири на МВР са апартаменти в цялата страна, използвани от полицаите под прикритие. Преди да оглави ГДБОП, Стоянов отговаряше за тях от 2018 до 2021 г.

Това са жилищата, в които полицаите се настаняват, докато са внедрени в престъпна банда. Целта е да не могат престъпниците да разберат къде живеят и по този начин да стигнат до истинските самоличности на криминалистите. Освен това така се предпазват и семействата им.

Квартирите се използват за по няколко месеца от един полицай. Когато мине в друго прикритие, той сменя апартамента.

За ползването на квартирите шефът на тайните агенти пише искане, което се одобрява от директора на ГДБОП или от министъра.





Източник 24часа