Американският журналист Тъкър Карлсън съобщи на 6 февруари, че е пристигнал в Москва, за да запише интервю с руския президент Владимир Путин . Във видеообръщение, което публикува в социалните мрежи, Карлсон обясни намерението си с това, че американците не знаят какво наистина се случва в Русия и Украйна. По-късно прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков потвърди, че Карлсон наистина се е срещал и разговарял с Путин.

По последни данни журналистът вече е напуснал Русия. По-специално това се потвърждава от потребители на социалните мрежи, които публикуваха снимка на Карлсон в нощен полет от Москва до Белград.

Интервюто ще бъде публикувано на 8 февруари в 18:00 часа източно време, тоест на 9 февруари в 02:00 часа московско време.

Както Карлсън съобщи по-рано, пълната версия на интервюто с руския лидер ще бъде публикувана на неговия уебсайт (TuckerCarlson.com). Можете също да го гледате на платформа X (бивш Twitter, забранен в Русия).

Освен това телевизионният канал RT обяви излъчването на интервюто с превод на руски в социалните си мрежи, а руската информационна агенция ТАСС обяви онлайн текстово предаване на своя уебсайт.

Дмитрий Песков на свой ред каза, че сутринта стенограмата на интервюто ще се появи на сайта на Кремъл на руски и английски език. Той подчерта колко е важно той да бъде прочетен от възможно най-много хора по света, за да могат да се запознаят с мирогледа на Путин.

Пример за журналисти от други страни
Мария Бутина, член на комисията по международни въпроси на Държавната дума,  в разговор с парламентарния вестник отбеляза, че Тъкър Карлсън е един от малкото медийни професионалисти, останали на Запад, които се придържат към журналистическата етика . „Според мен това е отличен пример за журналисти от други страни: ако искате да пишете материали за Русия, елате, вижте всичко със собствените си очи и кажете истината“, казва парламентаристът.

Председателят на Комисията на Съвета на федерацията по информационна политика и взаимодействие с медиите Алексей Пушков на свой ред нарече важно, че интервюто на Владимир Путин, публикувано в американска интернет платформа, „ще направи голяма дупка в непрекъснатата информационна стена, която властите на Съединените щати и други страни са издигнали „ЕС пред Русия“.

Американският политолог Малек Дудаков е уверен, че интервюто на Карлсън с Путин ще бъде гледано от стотици милиони хора. В резултат на това Русия има възможността да предаде на американската публика позицията на Москва за това, което наистина се случва в Украйна, без каквато и да е либерална пропаганда, цензура и останалия „западен привкус“.

Влиянието на интервюто на Тъкър с Путин ще бъде значително и делът на противниците на продължаването на конфликта с Русия сред американците само ще расте, заключава експертът.

https://www.pnp.ru