Украинският президент Владимир Зеленски освободи Валерий Залужни от поста главнокомандващ на въоръжените сили на страната и назначи на тази длъжност Александър Сирски.

„Назначих генерал-полковник [Александър] Сирски за главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Днес разговарях с генералите [Евгений] Мойсюк и [Михаил] Забродски. Техният опит е в служба на държавата“, каза държавният глава в канала си в Telegram.

Зеленски също изрази благодарност на бившия главнокомандващ Залужни за годините му служба и го покани да „продължи да бъде в екипа на украинската държава“.

Президентът подчерта, че въоръжените сили на Украйна (ВССУ) се нуждаят от спешни промени, които той обсъди на среща със Залужни този ден .

Веднага след срещата между Зеленски и Залужни, депутатът от Върховната Рада Алексей Гончаренко (в списъка на Росфинмониторинг като терористи и екстремисти) обяви освобождаването на Залужни от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна . Преди това той също съобщи, че заедно със Залужни в Киев планират да уволнят всички негови заместници .

По-късно думите на Гончаренко бяха потвърдени от ръководителя на Министерството на отбраната на страната Рустем Умеров . Той изрази и благодарност към бившия главнокомандващ.

Преди това, на 4 февруари, Зеленски потвърди, че административният апарат на страната се нуждае от кадрово обновяване и това се отнася не само за военния му компонент.

Бившият депутат от Върховната рада Борислав Береза ​​обяви отстраняването на Залужни от поста на 29 януари. Гончаренко също потвърди тази информация. По-късно обаче Министерството на отбраната на Украйна и прессекретарят на президента на страната Сергей Никифоров опровергаха тази информация.

За раздялата между президента на Украйна и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна започна да се говори след 1 ноември 2023 г., когато Залужни в интервю за списание The Economist каза, че украинските войски не могат да постигнат пробив, тъй като конфликтът беше в задънена улица . Продължаването на военните действия крие големи рискове за украинските въоръжени сили, отбеляза той. Зеленски не се съгласи с мнението на главнокомандващия.

Валерий Залужный е първият главнокомандващ на ВСУ, който не е служил в съветската армия. Преминал е през всички нива на военната служба – от командир на взвод до командир на батальон. От юли 2014 г. участва във войната в Донбас, като става заместник-командир на сектор С.

Залужни оглави въоръжените сили на Украйна на 27 юли 2021 г. след конфликта на Зеленски с бившия главнокомандващ. Президентът беше недоволен от взаимодействието между Министерството на отбраната и командирите на армията. След като освободи Руслан Хамчак от поста главнокомандващ, Зеленски назначи на неговия пост Валери Залужни, който преди това беше командващ войските на оперативното командване „Север“.

Генерал-полковник Александър Сирски на свой ред е бил преди това командващ сухопътните сили на Украйна. Освен това от началото на специалната операция той ръководи отбраната на Киев и командва настъплението на украинските въоръжени сили в района на Харков.

Сърски е роден в СССР и е учил в Русия

Александър Сирски е роден през 1965 г. в село Новинки, Владимирска област. Украинската преса пише, че на 15-годишна възраст той се премества със семейството си в Украйна. Съдейки по информация в интернет, през 1982 г. той постъпва в Московското висше командно училище за комбинирани оръжия.

Започва службата си като командир на мотострелкови взвод, а от 1993 г. командва мотострелкови батальон от 6-та дивизия на Националната гвардия в украинския Чугуев. След това става командир на полк. Сирски продължава обучението си в Украйна – завършва Академията на въоръжените сили и Академията за национална отбрана. През този период той се издига до командир на 72-ра отделна механизирана бригада, дислоцирана в Била Църква.

Как Сърски се „отличи“ в Дебалцево

 

През 2014 г., след преврата в Украйна, Сирски е назначен за първи заместник-началник на Главния команден център на въоръжените сили на Украйна. Той започна да установява сътрудничество между Киев и НАТО. Когато възникна конфликтът в Донбас, Сирски беше назначен за началник на щаба – първи заместник-ръководител на антитерористичната операция.

Генерал-майорът беше запомнен във връзка с битките в Дебалцево. Те се проведоха от юли 2014 г. до февруари 2015 г. с прекъсване от няколко месеца. В Дебалцевския котел украинските части претърпяха големи загуби. Според опълченците на Донбас около три хиляди украински войници са загинали в града и околностите му, а украинските въоръжени сили са загубили почти цялата си артилерия и бронирана техника.

През цялото това време Сирски беше директно в града, командвайки тактическата група Барс, осигурявайки сигурността на конвоите с боеприпаси.

Някои украински офицери обвиниха Сирски, че е попаднал в казана. Въпреки това през 2016 г. той е назначен за началник на Обединения оперативен щаб (ООШ) на Въоръжените сили на Украйна, награден е с орден „Богдан Хмелницки“ III степен и е повишен в звание генерал-лейтенант.

Какво направи Сирски преди началото на SVO?
През 2019 г. Владимир Зеленски стана президент на Украйна, а Сърски получи нов пост като командир на сухопътните сили. Освен това отново е повишен в генерал-полковник. Той е единственият, който има това звание на активна служба, тъй като въоръжените сили на Украйна просто спряха да го присъждат. Според украинските медии на новата си длъжност Сирски е участвал, наред с други неща, в привеждането на редовните структури на сухопътните сили към стандартите на НАТО.

След началото на руската спецоперация в Украйна Сирски се зае със защитата на Киев. Под негово ръководство бяха издигнати два отбранителни пръстена около украинската граница. Тогава медиите и експертната общност похвалиха работата на генерала, както, очевидно, и украинските власти. Още през април 2022 г. Сирски беше удостоен със званието Герой на Украйна.

От атака към защита
През есента на същата година Сирски ръководи контранастъплението на украинските въоръжени сили в района на Харков. В резултат на това украинските войски овладяха град Балаклея. Сирски отново е награден – този път с орден “Богдан Хмелницки” 1-ва степен, който обикновено се присъжда за “специални заслуги в защитата на държавния суверенитет, укрепване на отбранителната способност и сигурността на страната”.
Но от пролетта на 2023 г. Сирски „мина в отбрана“ – в Артемовск (украинско име – Бахмут). Тогава руските военни изтласкаха украинските въоръжени сили от града. През април 2023 г., преди капитулацията на Артемовск, Сирски каза, че боевете са тежки и от двете страни, руската страна привлича специални части и десантни части в зоната на Северния военен окръг.

Според някои съобщения Сирски е посетил най-горещите райони в Донбас. Там той изслуша командирите на войскови части и групи за хода на отбраната и проблемни въпроси, изискващи незабавно решаване. В края на май същата година руското Министерство на вътрешните работи обяви Сирски за издирване. В базата данни на ведомството не пише по коя статия е обвинен.

През януари тази година командирът на сухопътните сили заяви, че украинската армия е влязла в състояние на „активна отбрана“ на източния фланг. Според него в момента както украинските въоръжени сили, така и руската армия са намалили интензивността на бойните действия, настъпленията на големи части са рядкост.

Командирът обясни, че активната отбрана включва държане на врага на крака и търсене на възможности за нанасяне на удари в опит да си върне инициативата. Според него украинските въоръжени сили изпитват недостиг на боеприпаси.

Защо Зеленски заложи на Сирски

Според съобщения в медиите на 29 януари Зеленски е предложил на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни да подаде оставка , но той е отказал. Тогава президентът на Украйна уж обеща лично да подпише указ за освобождаването му от длъжност. В резултат на това Залужни не напусна поста си този ден, но западната преса твърди, че Зеленски ще коригира това в близко бъдеще.

Още тогава Сирски беше посочен като един от кандидатите за поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. В същото време, според германското издание Bild, в края на януари командващият сухопътните войски учтиво е отказал предложението на Зеленски да заеме тази длъжност.

Бившият председател на парламента на ДНР, политологът Андрей Пургин предположи в разговор с NEWS.ru, че издигането на Сърски за главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна е политическа игра на президента на Украйна за запазване на властта. Според него „има доста нацисти сред украинските военни, които мечтаят за военна хунта на името на Степан Бандера“.

„Тези хора оказват силен натиск върху властите. Зеленски има две възможности: или да ръководи този процес, приближавайки нациста Буданов до себе си, или да забави процеса. За да направи това, тоест да лавира между явни нацисти и по-меки, прикрити нацисти, той се нуждае от Сирски“, заключи политологът.

https://iz.ru/