Кулеба: Критиците на контранастъплението плюят в лицето на нашите войници

0
149

©

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба нападна тези, които критикуват бавния темп на контранастъплението на Украйна, като ги призова да сдържат коментарите си, пише европейската редакция на Politico. 

“Да критикуваш бавния темп на контранастъплението е равносилно на плюене в лицето на украински войник, който жертва живота си всеки ден, придвижвайки се напред и освобождавайки километър след километър украинска земя“, e заявил той пред репортери.

“Бих препоръчал на всички критици да млъкнат. Елате в Украйна и се опитайте сами да освободите един квадратен сантиметър“, е добавил Кулеба.

Украйна започна своето контранастъпление срещу руските войски миналия юни, но бавният му темп е във фокуса на международните медии от седмици. Най-твърдите поддръжници на Украйна приемат, че бавният напредък може да бъде вследствие, отчасти на закъсненията сред съюзниците на Украйна при предоставянето на цялото необходимо оборудване и материали, включително танкове, ракети и реактивни самолети. 

И Кулеба се възползва от шанса да настоява, че Киев се нуждае от повече от тях, пише Politico.

“Дискусията, която водим сега с германското правителство, е относно предоставянето на ракети с голям обсег на действие Taurus, Франция и Обединеното кралство вече го направиха“, е коментирал Кулеба.

Берлин е скептичен към предоставянето на крилати ракети Taurus, които имат обсег от повече от 500 километра.

“Наистина няма нито един обективен аргумент срещу вземането на това решение“ за доставка на ракети Taurus”, възразиява Кулеба. 

Въпреки че до момента Германия е предоставила много оръжия на Украйна, тя също е критикувана за бавния процес на вземане на решения, междувременно страни като Полша призоваха Германия да направи повече.

И все пак Кулеба подчертава внимателното си настояване: “Аз градивно, любезно, без да оказвам натиск, призовавам правителството на Германия да вземе това решение, което е важно.“

“Това ще помогне на нашата контраотбрана и следователно ще помогне за по-бързия край на войната“, е добавил той.

Кулеба също така призовава страните извън Германия “всички държави-членки на ЕС, които експлоатират F-16, да се присъединят към Нидерладия, Дания и Норвегия в приноса си към авиационната коалиция, не само в обучения, но и със самолети“.

Това “е нещо, което е лесно да се направи сега“, смята Кулеба.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник