Куба откри мрежа за трафик на хора, които да се бият за Русия в Украйна

0
162

©

Куба е разкрила мрежа за трафик на хора, която вербува кубинци да се бият на страната на Русия във войната й в Украйна, пише CNN, като се позовава на изявление от външното ведомство на карибската островна държава.

“Министерството на вътрешните работи разкри и работи за неутрализиране и разбиване на мрежа за трафик на хора, която действа от Русия, за да включи кубински граждани, живеещи там и дори някои, живеещи в Куба, във военните сили, които участват във военни операции в Украйна“, се казва в изявление на министерството.

В изявлението се предоставят малко подробности, но се казва, че срещу замесените са започнати наказателни производства.

“Куба не е част от войната в Украйна. Тя действа и ще действа твърдо срещу онези, които на националната територия участват в каквато и да е форма на трафик на хора с цел наемничество или вербуване, така че кубинските граждани да могат да вдигат оръжие срещу всяка страна”, се казва в него.

Руското правителство не е коментирало случая.

Хавана и преди е защитавала своя бивш съюзник от ерата на Студената война Москва по време на войната й срещу Украйна.

В рядко интервю през май кубинският президент Мигел Диас-Канел заяви пред руската държавна мрежа RT, че Куба осъжда “разширяването на НАТО към границите на Русия“, повтаряйки позицията, използвана от Кремъл, за да оправдае своята инвазия. Той също така разкритикува американските икономически санкции срещу Русия, като същевременно изтъкна руските “проекти за сътрудничество“, които се разработват в Куба.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник