ХАВАНА, 25 юли. /ТАСС/. Министерството на революционните въоръжени сили на Куба съобщи за предстоящото посещение на група кораби от руския Балтийски флот в пристанището на Хавана на 27-30 юли.

„Група кораби от Балтийския флот на руския флот ще пристигне в Хавана“, се казва в съобщение на министерството във Facebook (забранено в Русия; собственост на корпорацията Meta, призната за екстремистка в Руската федерация).

„На 27-30 юли група от кораби на руския Балтийски флот, състояща се от учебния кораб „Смолни“, патрулния кораб „Неустрашимый“ и танкера „Ельня“, ще направи работно посещение в пристанището на Хавана“, се отбелязва в съобщението. Както вече сме посочили по други поводи, посещението на кораби на други страни е историческа практика на революционното правителство [на Куба] със страни, с които поддържаме отношения на приятелство и сътрудничество“, се посочва в него.

Кубинското министерство на отбраната съобщи, че по време на посещението си в Хавана „руските моряци ще проведат програма, включваща посещение на учтивост при командващия Революционните морски въоръжени сили на Куба, губернатора на кубинската столица“. Моряците „ще посетят и културни и исторически обекти в Хавана“, се казва в изявлението.

Министерството посочи, че учебният кораб Smolny ще бъде отворен за обществеността в неделя и понеделник, 28 и 29 юли.

В началото на юни група кораби от Северния флот на ВМФ на Русия, водена от фрегатата „Адмирал на флота на Съветския съюз Горшков“ и атомната подводница „Казан“, посети Хавана. Навлизането на руски военни кораби предизвика голямо вълнение в Хавана.