Кристалина Георгиева не предвижда бързо възстанавояване на световната икономика

0
146

©

Глобалната икономика показа устойчивост на поредица от негативни шокове – пандемия, война, изменение на климата и криза на разходите за живот. Възстановяването от тези сътресения продължава, но бавно и неравномерно. Това заяви директорът на МВФ Кристалина Георгиева на срещата на върха на АСЕАН.

“Трилиони долари от световно производство бяха загубени в сравнение с глобалните тенденции преди пандемията“, посочи тя.

Според нея този икономически “белег” е голям и неравномерно разпределен по страните. От най-големите икономики само Съединените щати са се възстановили напълно. Еврозоната продължава да се отклонява от тренда с около 2%, докато Китай и други развиващи се и нововъзникващи пазари са извън тренда с около 5%, като страните с ниски доходи са засегнати още по-силно.

“След силен растеж от над 6% през 2021 г., възстановяването се забави значително, до голяма степен поради шока от войната на Русия в Украйна. Ние прогнозираме, че това слабо представяне ще продължи, с глобален растеж от около 3% в средносрочен план” , прогнозира Георгиева.

Тя обаче отбеляза, че това е най-ниското ниво на растеж през последните десетилетия в инфлационна среда, когато се очаква лихвените проценти да бъдат по-високи за дълго време, както и в контекста на нарастващите рискове от фрагментация.

Прогнози на МВФ

Припомняме, че през юли Международният валутен фонд подобри прогнозата за глобалния икономически растеж през 2023 г. от 2,8% на 3,0%, прогнозата за 2024 г. остана същата – 3,0%.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник