Край на ерата на руските оръжейни системи във Въоръжените сили на Гърция

0
278

©

“Край на ерата на руските оръжейни системи във Въоръжените сили на Гърция, тъй като правителството на страната отменя програмите за поддръжка на оръжия и няма да подписва нови договори”, това съобщи Pronews.

В документ, Никос Дендиас, министър на националната отбрана на Гърция обявява, че няма да има нови договори за поддръжка (т.е. закупуване на резервни части и услуги) за мобилните зенитно-ракетни комплекси с малък обсег на действие Тор-М1 и по-старите ОСА-АКМ.

Гръцката медия отбелязва, че тази информация е станала известна благодарение на грешното публикуване на документа от гръцкия парламент.

Системите за противовъздушна отбрана може скоро да бъдат изведени от експлоатация, тъй като наличните компоненти ще издържат само няколко месеца. Анулираният договор за поддръжка на противовъздушни системи през следващите години трябваше да възлезе на повече от 102 милиона евро (201.89 милиона лева).

В същото време гръцките журналисти допускат, че комплексите могат да бъдат прехвърлени в Украйна през трети страни, а решението е “чисто политическо”.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник