Кметовете на Стражица, Козлодуй и Тервел са глобени с общо 125 000 лева за конфликт на интереси, съобщиха от Антикорупционната комисия.

Комисията започна проверки и срещу общински съветник от Царево и главния архитект на Шабла.

Почти половината от общата сумата – 60 000 лева е санкцията на кмета на Стражица Румен Павлов. Комисията “Цацаров” е констатирала общо 12 случая на конфликт на интереси. Павлов подписал 11 заповеди в полза на своя брат –  бизнесмен да почиства имоти от дървета и растителност. Отделно сключил с брат си договор за отдаване под наем на земеделска земя.

Кметицата на Козлодуй Маринела Николова пък била в конфликт на интереси, защото отдала под аренда земеделските си земи на бизнесмен, победител във всички търгове на общината. Глобата ѝ е 45 000 лева.

Кметът на Тервел Симеон Симеонов е в конфликт на интереси, защото докато бил председател на Общинския съвет гласувал срещу предсрочното прекратяване на собствените си правомощия. Гласът му “против” бил решаваш, за да запази поста си.  Антикорупционната комисия го е глобила с 20 000 лв.

Сигналът срещу общинския съветник от Царево е, че е подкрепил финансирането на волейболен клуб, в управата на който бил брат му, а срещу главния архитект на Шабла Татяна Нейкова  – заради строеж на морския бряг в село Тюленово, за който имало съмнения, че е на сина ѝ.

https://www.bnr.bg/