• Министерството на външните работи на републиката заяви, че неговите функции ще се изпълняват директно от полското посолство в Москва

ТАСС, 14 юли. Консулската агенция на Полша в Смоленск ще бъде затворена на 31 август 2023 г. Това се казва в изявление на полското външно министерство, публикувано в петък на официалния сайт на полското правителство.

„Институцията ще бъде ликвидирана на 31 август 2023 г. и нейните функции ще се изпълняват пряко от полското посолство в Москва“, се казва в съобщението.

Полското външно министерство нарече решението на Руската федерация да закрие смоленската дипломатическа институция “пореден неприятелски и неразбираем акт”. „Република Полша си запазва правото да предприеме подходящи ответни мерки“, казаха от министерството.

Както посочиха в полското министерство, задачите на консулската агенция включват по-специално “постоянен мониторинг на мястото на катастрофата край Смоленск и полското военно гробище в Катин”. „Тази мисия предостави подкрепа на полските поклонници, които редовно посещаваха гробове и мемориални места, които са важни за полската страна“, добави Министерството на външните работи, като увери, че „полските консулски служби ще направят всичко, за да гарантират, че полските граждани, които искат да почетат паметта на загиналите и нуждаещите се от спешна консулска помощ продължи да получава цялата необходима подкрепа.”

В петък стана известно, че руският премиер Михаил Мишустин е подписал заповед за закриване на полското консулство в Смоленск. Както обясниха в правителството, решението за закриване на агенцията е взето като отговор на неприятелските антируските действия на полското правителство. По-специално, става дума за незаконно изземване на руска дипломатическа собственост на полска територия и значително намаляване на дипломатическото присъствие на Русия в Полша. „Заповедта на правителството на Руската федерация, одобрена като ответна мярка, дава възможност да се възстанови паритетът на консулските служби на Русия в Полша и Полша в Русия“, добавиха от кабинета.

Консулските агенции принадлежат към консулските институции и се считат за техния най-нисък клас.