Този понеделник изтича срокът на т. нар. зърнена сделка, споразумение за износ на украински селскостопански продукти в чужбина, сключено миналата година с посредничеството на Турция и ООН. Благодарение на сделката милиони тонове зърно бяха изнесени от Украйна, но по отношение на изпълнението на задълженията към Русия „зърненият пакт“ беше осуетен от режима в Киев и неговите западни покровители.

Черноморската зърнена инициатива беше формализирана през юли 2022 г. между Русия и Украйна чрез посредничеството на Турция и ООН. Според споразуменията Москва се задължава да осигури безопасен износ на различни видове зърно от украинските пристанища на Черно море, които трябва да бъдат изпратени в бедните страни. Благодарение на споразумението с Украйна са изнесени 32,8 милиона тона селскостопанска продукция, съобщиха по-рано от офиса на координатора на ООН. Към днешна дата 46% от продуктите са доставени в азиатските страни, 40% в ЕС, 12% в Африка. Най-голям е износът на царевица, следвана от пшеница и ечемик.

Въпреки интензивността на военните действия в зоната на специалната операция на Русия, сделката беше многократно удължавана. За последно това беше направено преди втория тур на президентските избори в Турция, който се проведе на 28 май. Според наблюдатели това е направено умишлено като руски жест на помощ към турския лидер Реджеп Тайип Ердоган.

След това обаче преизбраният президент на съседната държава на Черно море направи две много неприятелски стъпки към Русия. Първо, по време на посещението на Владимир Зеленски на 7 юли той се съгласи да прехвърли на режима в Киев група от командири на забранената в Русия организация „Азов“*, които се намираха в Турция, което беше грубо нарушение на постигнатите по-рано споразумения. Тогава, в навечерието на срещата на върха на НАТО във Вилнюс (11-12 юли), Ердоган оттегли възраженията си срещу приемането на Швеция в Северноатлантическия алианс.

По-рано руското външно министерство посочи редица „системни задачи“, които трябва да бъдат решени преди удължаването на сделката: свързване на Rosselkhozbank с международната система SWIFT; възобновяване на доставките на земеделска техника и резервни части; премахване на ограниченията върху застраховането; премахване на забраната за достъп до пристанища; за възстановяване на работата на амонякопровода Толиати-Одеса, както и за размразяване на активи и сметки на руски компании, свързани с храни и торове.

Общият износ на торове от Русия, според производителите, е спаднал само с около 15% миналата година поради западните санкции. Тази година той активно се възстановява и до края на 2023 г. може да достигне нива на предлагане, сравними с рекордните нива от 2021 г. от почти 38 милиона тона. Около 70% от руския износ на торове традиционно отива в развиващите се страни.

Миналия месец Кремъл посочи, че “де факто” няма шанс за удължаване на сделката за зърно.

Владимир Путин каза на 13 юни, че Русия обмисля да се оттегли от сделката за зърно.

Миналата седмица президентският говорител Дмитрий Песков отрече съобщенията, че Владимир Путин е дал зелена светлина за удължаване на сделката за зърно.

https://eadaily.com/