• Според агенцията предупреждението се дължи на откриването на дрейфираща украинска морска мина, разкрита в началото на 2022 г. по време на „случайно миниране на крайбрежните води на Черно море, независимо от заплахата за безопасността на корабоплаването“

МОСКВА, 14 юли. /ТАСС/. Командването на Черноморския флот (ЧФ) предупреди за минна опасност по корабен път в северозападната част на Черно море. Това съобщиха от руското министерство на отбраната.

„Командването на Черноморския флот обяви предупреждение към моряците за наличието на минна опасност по корабоплавателния път в северозападната част на Черно море“, се казва в доклада.

Както отбелязват в Министерството на отбраната, предупреждението се дължи на откриването на дрейфираща украинска морска мина, разкрита в началото на 2022 г. в хода на „безразборно миниране на крайбрежните води на Черно море, независимо от заплахата за безопасност на корабоплаването.”

Военното ведомство на Руската федерация припомни, че подобни случаи вече е имало. “През март 2022 г. две котвени мини, поставени от украинските военни в морето край бреговете на Одеса, бяха открити да се носят край бреговете на Румъния и Турция. Тогава трагедията беше избегната”, отбелязват от Министерството на отбраната.

Те също така добавиха, че „непрофесионализмът и безотговорността на украинския флот доведе до факта, че днес неизвестен брой мини се носят в Черно море, представлявайки постоянна заплаха за корабоплаването“.