Константина Петрова от „Възраждане“: Промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие са шанс за спасение на плаж Болата

0
88

На свое заседание Народното събрание прие промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Едно от внесените предложения е за забрана за строителство на разстояние 500 метра от брега на 3 обособени плажа – Иракли, Карадере и Корал.

От парламентарната група на Възраждане предложихме защитените плажове да бъдат не 3, а 41, от Дуранкулак и Болата на север до плажове на южната ни граница с Турция. Аргументи за отхвърлянето на предложението липсваха изцяло, въпреки гръмките твърдения на управляващите, че опазването на плажовете е техен ключов приоритет. Разликата между обещанията на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС и действията, които извършват, е очевидна. За да няма никакво съмнение, коалицията отхвърли и предложение на собствените си коалиционни партньори от Зелено движение за добавяне на 9 плажа, част от предложението на Възраждане.В допълнение на същия закон се прие дейностите по охрана, санитарно-хигиенно поддържане и възстановяване на определени плажове да се организират от областния управител, чрез ежегодно представяне на план-сметка пред Министерски съвет. Също така обласният управител ще отговаря за поддръжката и ремонта на морските хидротехнически съоръжения, вълноломите, предпазващи от вредните въздействия върху морския бряг. Това означава, че след влизането в сила на тези допълнения ще има отговорно лице за възстановяването на буните на плаж Болата, пострадали от лоши метеорологични условия  и от прехвърлянето на отговорност между различните министерства през последните години. Пълното разрушаване на буните би означавало плаж Болата да изчезне напълно.