Акад. Денков с остра реакция срещу “Възраждане”

  • „Нормално ли е все повече да се активират призивите за насилие?”, попита премиерът

Премиерът акад. Николай Денков заяви, че призивите на насилие трябва спрат. Той направи изявление, което започна с цитат – „В българския парламент вилнее неофашистка партия. Тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности – каквито са и фундаменталните български ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите“.

„Изказването е на един от доайените в българската философия – проф. Георги Фотев. За съжаление тази констатация изисква решения и действия, както на институциите, така и на политическите партии“, посочи той и заяви, че Министерският съвет ще вземе отношение.

Той направи призив и към президентството и другите партии да вземат такова.

„Нормално ли е все повече да се активират призивите за насилие? Този тип действия от „Възраждане“ започнаха преди две години, но през последния месец виждаме непрекъснато активиране на тази агресия – включително с постове, които са публични, от лидера на партията.

Има призив за използване на насилие, което се прояви и по улиците, включително и с нелегитимна забрана към народни представители да направят своите изказвания от трибуната на Народното събрание. За съжаление историята на човечеството знае, че големите проблеми започват с малки акции от този тип. То е напълно неприемливо“, заяви премиерът.

Той апелира „Възраждане“ да се върне към действия, които съответстват на законите на страната.

„Нека не провокираме насилие и омраза сред българското общество. За Министерството на вътрешните работи е изключително важно да няма физическа саморазправа и сблъсъци по време на различни протести“, коментира вътрешният министър Калин Стоянов. Той благодари на служителите на МВР за опазването на реда.

Напрежението между “Възраждане” и премиера ескалира

  • Парламентарната група на партията привиква Денков в парламента

Парламентарната група на “Възраждане” привиква премиера Николай Денков за изслушване в пленарна зала. Повод е днешния брифинг на  министър-председателя, на който Денков заяви, че „в НС вилнее неофашистка партия”.

Като основание народните представители на „Възраждане“ посочват съдържащите се публично отправени твърдения и внушения от страна на Денков в качеството му на министър-председател и от страна на министри в състава на председателствания от него министерски съвет по отношение на партия „Възраждане“, че е неофашистка партия.

Както и заради отправените искания и призиви от негова страна към всички институции и политически партии за предприемане на мерки, насочени срещу политическата дейност и съществуването на партия „Възраждане“.

На основание член 48, ал.3 от ПОДНС, „Възраждане“ предлага изслушването на министър-председателя на Република България Николай Денков да бъде включено като точка първа от програмата за работата на Народното събрание за пленарната седмица 28.06.2023г. – 30.06.2023г.

Прокуратурата вдигна мерника на Костадинов, ДАНС и ГДБОП го проверяват за…

  • Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца, след което ще се извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство

Софийска градска прокуратура се самосезира за думи на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов и възложи проверка на ГДБОП и ДАНС, които да установят има ли престъпление по чл. 162 от Наказателния кодекс.

Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт е възложил извършването на съвместна проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и отдел „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР.

 

В хода на проверката ще се установи дали чрез слово, печат, или чрез други средства за масова информация, чрез информационни системи или по друг начин народен представител проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца, след което ще се извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство.

За резултатите обществеността ще бъде информирана.

След опита за преврат на шефа на ЧВК “Вагнер” Евгений Пригожин, Костадинов излезе с остър пост в социалната мрежа.

“Сега, разбира се, са разочаровани, но само няколко часа бяха достатъчни, за да се види какво представляват те – една озверяла античовешка сган, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие. Ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена – за доброто не само на България, но и на човечеството”, написа лидерът на “Възраждане” във Фейсбук.

Думите му предизвикаха недоволство сред колегите му в парламента.  Премиерът Николай Денков днес също се възмути от написаното от Костадинов и заяви, че призивите на насилие трябва спрат.

https://blitz.bg/