• Оказва се обаче, че екоактивистите  са объркали конвоя – мислили са, че демонстрират пред федералния канцлер Карл Нехамер

С кортежа на българският президент Румен Радев се е случил инцидент, но без никакви толкова дълготрайни и сериозни последици, пише Vienna online.

Случка се е случила в Долна Австрия, докато държавният глава е пътувал към Европейския форум в Гьотвайг. Екоактивисти от “Последно поколение” са блокирали кортежа от автомобили, с които се е придвижвал българският държавен глава, разказва изданието.

 

Дирекцията на полицията в провинция Долна Австрия потвърждава за инцидента – двама активисти са застанали на пътното платно, спрели са движението за кратко, както и са хвърлили димка. Личните данни на активистите са били записани, не е имало арести, заявяват от полицията.

Само дето целият инцидент е плод на грешка – екоактивистите от “Последно поколение” изобщо не са имали за цел да пречат на Румен Радев, а са объркали конвоя – мислили са, че демонстрират пред федералния канцлер Карл Нехамер.

По-късно обаче говорителят на Нехамер Даниел Косак съобщи в Twitter, че това е бил погрешен конвой.

“Скъпи любители на климата, не блокирахте канцлера, а конвоя на българския президент”, написа той в Twitter, като споделя снимките от акцията на Letzte Generation.

От тях се вижда как младежи седят на пътното платно със сигнални жилетки, а други мятат оранжев прах срещу патрулен автомобил на полицията, предвождащ лимузините.

Полицията в провинция Долна Австрия е потвърдила, че двама активисти са се изправили срещу кортежа, пръснали са оцветен прах във въздуха и след това бързо са се залепили за асфалта, така че да попречат на движението.

Не се е стигнало до арести, само до снемане на лични данни на протестиращите.

Румен Радев беше в Австрия по повод кръгла маса, организирана от Стопанската камара на Австрия (WKÖ), и участва в Европейски форум Вахау по покана на Карл Нехамер. Темата на форума е била „Изграждане на устойчива, зелена и конкурентоспособна Европа“.  https://blitz.bg/