• Лукашенко: военното ръководство на Беларус ще създаде алгоритъм за използване на ядрено оръжие

Министерството на отбраната и КГБ на Беларус са натоварени да определят алгоритъм за използване на тактическо ядрено оръжие (ТЯО) в случай на външна агресия. Това заяви президентът на републиката Александър Лукашенко след церемонията по връчване на пагони на висшите офицери на 27 юни.

Според него основата е да се използва ядрено оръжие в случай на атака на територията на страната. В същото време ръководителят на републиката добави, че носи лична отговорност за безопасността на тактическите ядрени оръжия.

„Никой никога не се е борил с ядрена сила. Сега основната задача. Тук присъства Гулевич (Виктор, първи заместник-министър на отбраната – бел. ред.). На него, министъра и председателя на КГБ, беше възложено да определи алгоритъма за използване на тези оръжия“, цитира президента на БелТА .

Освен това той добави, че руските ядрени оръжия ще бъдат разпръснати на няколко обекта в страната.

По-рано същия ден Лукашенко обяви, че значителна част от ядрените оръжия вече са внесени в републиката . В същото време президентът отбеляза, че Минск няма опит в обслужването на този тип оръжия. Според него Русия прави това, а Беларус й помага.

Фактът, че Москва и Минск се съгласиха да разположат тактически ядрени оръжия в Беларус, без да нарушават режима за неразпространение, стана известен на 25 март. Както каза тогава руският президент Владимир Путин , Москва не прехвърля ядрените си оръжия на Беларус, а прави същото като САЩ . Той обясни, че САЩ имат съюзници в определени страни и подготвят техните превозвачи и екипажи, във връзка с което и руската страна ще направи същото.

По-късно, на 25 май, Лукашенко обяви началото на прехвърлянето на нестратегически ядрени оръжия на територията на републиката. В същия ден руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви прехвърлянето на оперативно-тактическата ракетна система “Искандер-М” на Беларус, като добави, че контролът върху ядрените оръжия и решението за тяхното използване остават за Москва, съобщи ИЗВЕСТИЯ.