Кой не трябва да яде черници?

0
679
  • Черницата е много полезно и вкусно зрънце. Въпреки това си струва да запомните, че има редица противопоказания за употребата му.

Противопоказания за употребата на черници:
голям брой плодове в жегата могат да повишат кръвното налягане.
при диабет също си струва да ядете черници в малки количества;
може да причини диария;
индивидуална непоносимост.
Съвременните билкари препоръчват инфузия на листа от черница при бери-бери и като средство за подобряване на здравето. Особен интерес, както от лечебна, така и от гастрономическа гледна точка, представляват плодовете на черницата. Те са богати на захари (глюкоза, фруктоза), витамини от група В (включително В3 или РР), аскорбинова киселина, витамин К. Етерични масла, пектин и танини също се намират в доста големи количества.
Черницата, в сравнение с други плодове, съдържа много калий, калций, фосфор, поради което ползите от черницата по време на периоди на интензивен умствен стрес са извън съмнение. Средното калорично съдържание на сто грама черница е 43 kcal. Консумирани в големи количества, черните черници имат благоприятен ефект върху хора със сърдечни заболявания и миокардна дистрофия. Употребата на 300 г плодове четири пъти на ден в продължение на месец помага при лечението и помага за премахване на симптомите.

Лекарите съветват да обръщат внимание на черницата на тези, които страдат от анемия, диабет и кожни заболявания. Полезен е като потогонно и противопаразитно средство. По време на бременност трябва да ядете не повече от 200 – 300 г на ден.Можете да използвате само пресни, добре измити плодове (вчерашните плодове не трябва да се ядат, дори ако са били в хладилника).
Ако една жена няма склонност към алергии, тогава зрънцето ще насити тялото с голямо количество полезни вещества. Сокът от черница има широк спектър на действие и е много полезен за организма. Но се влошава много бързо, така че е по-удобно да използвате сироп за медицински цели (предназначен за по-дълго съхранение, може да стои в хладилника няколко месеца).
Тайната на приготвяне е проста: сокът от черница се вари, докато се сгъсти до консистенцията на кефир, в резултат на което губи една трета от първоначалния си обем. Полученият сироп е много вкусен и максимално запазва всички полезни свойства на пресните плодове.