дом Акценти Кметът на Генерал Тошево е арестуван във връзка с разследване за измама...

Кметът на Генерал Тошево е арестуван във връзка с разследване за измама със субсидии за социални жилища, съобщи Европейската прокуратура

563
0
  • По искане на офиса на Службата на Европейския главен прокурор в София кметът на град Генерал Тошево, Добричка област, беше арестуван днес във връзка с разследване за измами със субсидии, свързани с проект за увеличаване на енергийната ефективност на социални жилища, съобщи на сайта си Европейската прокуратура.

Днес са извършени също така обиски на сгради на общината и в канцелариите на длъжностни лица, заподозрени за съучастие в престъпленията, за които се води разследването. Няколко свидетели и заподозрени ще бъдат разпитани.

Фактитте по делото датират от 2017-2019 г. Става въпрос за грант, получен от общината по проект за увеличаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради, финансиран от Европейския съюз, на стойност 169 000 евро (около 330 000 лева). За изпълнението на проекта е привлечен частен подизпълнител.

Според събраните доказателства длъжностни лица, участващи в изпълнението на проекта, включително кметът, са представили невярна информация за извършената работа по него, която освен това не е била завършена до крайния му срок.

Всички замесени лица се смятат за невинни, докато не бъде доказано обратното от компетентен български съд.

Службата на Европейския главен прокурор е независима обществена служба на Европейския съюз. Тя отговаря за разследването, преследването и изправянето пред правосъдието на извършители на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.

Валентин Димитров от коалиция “БСП за България” е за втори мандат кмет на Генерал Тошево.

https://bta.bg/

********

Арестът на практика потвърди слуховете на местните хора, които споделят значителни злоупотреби и за други висшестоящи /настоящи и бивши/ общинари. Те не вярваха, че това може да се случи, още повече, че хора от сегашния кметски екип заявяваха, че си имат свои медии, с които работят. Надеждите им са Европейската прокуратура да разнищи и другите злоупотреби, за които местните твърдят, че имат конкретни данни.  

************

Изпълнение на строителни и монтажни работи по проектно предложение: „Енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради в Община Генерал Тошево“ по процедура BG16RFOP001-2.003 „Енергийна ефективност в периферните райони-3”, Приоритетна ос 2: „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020.

Качени файлове

  • pdf Пакана
    Date added: март 6, 2020 8:25 am Added by: Анна Костадинова File size: 767 KB Downloads: 86
  • doc Оферта
    Date added: март 6, 2020 8:25 am Added by: Анна Костадинова File size: 37 KB Downloads: 36
  • xls КСС
    Date added: март 6, 2020 8:26 am Added by: Анна Костадинова File size: 83 KB Downloads: 63
  • pdf Оферта 1
    Date added: март 18, 2020 11:17 am Added by: Доротея File size: 3 MB Downloads: 106
  • pdf Оферта 2
    Date added: март 18, 2020 11:17 am Added by: Доротея File size: 426 KB Downloads: 49
  • pdf Оферта 3
    Date added: март 18, 2020 11:17 am Added by: Доротея File size: 608 KB Downloads: 73
  • pdf Протокол от работата на комисията
    Date added: март 18, 2020 11:16 am Added by: Доротея File size: 2 MB Downloads: 48

****************

В Генерал Тошево санират всички обществени сгради

Първа копка по проект за повишаване на енергийната ефективност в обществени и многофамилни жилищни сгради се състоя в Генерал Тошево. Проектът е на стойност  близо 60 хил.лв. и се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, съфинан…

В Генерал Тошево санират всички обществени сгради

Първа копка по проект за повишаване на енергийната ефективност в обществени и многофамилни жилищни сгради се състоя в Генерал Тошево. Проектът е на стойност  близо 60 хил.лв. и се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Основните дейности предвиждат в три административни и две жилищни сгради да бъде направена топлоизолация на стени, под и таван, основен ремонт на покрива, подмяна на всички осветителни тела и монтаж на подемна платформа за достъп на лица с двигателни увреждания.

„Заради пандемията от коронавирус строителните дейности бяха отложени. Сега съм щастлив, че работата най-накрая може да започне. След около 2 месеца се надявам с гордост да заявя, че в града всички обществени сгради вече са напълно обновени, защото това е последната несанирана сграда в Генерал Тошево“, обяви на церемонията по първата копка кметът на града Валентин Димитров.

Очакванията на общинското ръководство са след изпълнението на строително-ремонтните дейности, всички сгради да повишат своя клас на енергийна ефективност, което да рефлектира върху качеството на живот и работа в Генерал Тошево.

https://darik.bg/

 за Изпълнение на строителни и монтажни работи по проектно предложение: „Енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради в Община Генерал Тошево“ по процедура BG16RFOP001-2.003 „Енергийна ефективност в периферните райони-3”, Приоритетна ос 2: „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020