Иззетите автомобили на пияни и дрогирани шофьори ще стоят на охраняем паркинги на МВР. Но и там има риск да бъдат обрани, както се случи през 2010 г. от паркинга на жандармерията край Врана, където униформени задигаха части по поръчка.
  • От 8 август влязоха в сила промени в Наказателния кодекс
  • ТИР и лека кола задържани на охраняем паркинг на МВР в Бургас
  • Репатрирането и оценяването стават разноски по делото

Иззети бяха тежкотоварен автомобил на пиян шофьор и лека кола на дрогиран. Това са първите две моторни превозни средства (МПС), задържани като обезпечение при бъдещо отнемане в полза на държавата, след като влязоха в сила последните промени в Наказателния кодекс (НК), съобщиха вчера от Районната прокуратура и полицията в Бургас.

Както писа “Труд news”, преди да излязат в лятна ваканция депутатите гласуваха над 50 промени в НК, част от които засягат пряко престъпленията, свързани с употребата на алкохол над 1,2 промила и наркотици. В закона бе записано, че с наказанието на извършителя съдът задължително трябва (а не може) да отнеме (а не конфискува) в полза на държавата МПС-то, послужило за извършване на това престъпление. Ако автомобилът не е собственост на пияния или дрогирания, тогава той ще плаща неговата равностойност.

В изпълнение на новите норми прокуратурата и полицията вече са започнали да изземват МПС-тата на пияните и дрогирани като това става с протокола за оглед на местопрестъпление, уточни Мария Маркова, шеф на Районната прокуратура в Бургас. Автомобилите ще бъдат задържани на паркинги, охранявани от МВР, до окончателно приключване на делото в съда и постановяване на присъдата. Засега не е ясно как ще се постъпва с МПС, които са собственост на фирмата или на самия работадател на извършителя. Такъв е и първият оповестен случай с мъжа, засечен да кара ТИР с 3,02 промила алкохол.

Пробата му засега е само с дрегер, той е дал и кръв за изследвания, но камионът остава “под стража”. Ще се назначи експертиза, която да установи пазарната стойност на това МПС и чак когато е готова, ще може да се решава дали то да бъде върнато на действителния му собственик, или ще продължи да се чака произнасяне на съда. Самата експертиза, както и репатрирането на автомобила с превозни средства на КАТ или с наета за случая частна фирма, ще бъдат добавяни към разходите по делото. Така ако пияният шофьор на камиона бъде осъден, той ще трябва да плаща колосолна сума, включваща както пазарната цена на камиона, така и всички разноски по процеса. Не е изключено след това да плаща и за пропуснати ползи на своя работодател, чийто ТИР е останал задържан с месеци, ако не с години до приключване на делото.

“Текстовете са недомислени, обезпечаването е голям проблем. Между осем месеца и година се чакат кръвните тестове за алкохол и наркотици и така се нарушава презумпцията за невинност”, заяви вчера адвокат Елица Бойнова, която е сезирала Президентството с молба Радев да пита Конституционния съд за тези поправки в НК.

Друг очакван ефект е шофьорите вече изобщо да отказват тестове за алкохол и дрога, за да не им пипат МПС-то, нищо че повторният отказ вече се наказва с до 6 месеца затвор. Но най-сигурният ефект остава този, че се увеличават двойно и тройно рушветите на КАТ.  https://trud.bg/